Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 6. 2013,
17.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

hrana koža alkohol sol mleko

Sobota, 1. 6. 2013, 17.24

8 let

Hrana, ki škodi koži

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekatera hrana koži škodi, saj pospešuje staranje in nastajanje gub, zato se ji je dobro izogibati ali jo uživati v omejenih količinah.

Sol Če se zbujate z zateklimi vekami, je to lahko posledica prekomernega uživanja soli, saj sol v telesu zadržuje vodo in tako povzroča zabuhlost. Koža okoli oči je še posebej občutljiva, ker je tako tanka, zato je zateklost najbolj opazna na obrazu. Uživajte manj slano hrano in se izogibajte slanim prigrizkom, okus jedi pa namesto s soljo izboljšajte z začimbami.

Školjke in raki Školjke, raki, škampi, jastogi in nekatera temnozelena zelenjava (špinača, morske alge) imajo visoko vsebnost joda, zato lahko povzročijo alergijsko reakcijo v obliki aken in izpuščajev. Če ste preobčutljivi, takšno hrano uživajte le enkrat tedensko.

Mleko Raziskave kažejo, da obstaja povezava med aknami in uživanjem mleka, še posebej, kadar je mleko posneto. Razlog za to so mleku dodani hormoni, ki jih telo ne more vsrkati vase, zato mleko uživajte v omejenih količinah.

Hrana z visokim glikemičnim indeksom (GI) Tovrstna hrana, med katero spadajo tudi bel kruh, testenine in pecivo iz bele moke, povzroča, da v telesu zelo hitro naraste (in upade) količina sladkorja, kar prepoznamo kot občutek lakote, potem ko smo ravnokar nekaj pojedli, koži pa povzroča druge preglavice. Sladkorne konice namreč vplivajo na napeto kožo, jo slabijo, ker poškodujejo kolagenske strukture, in ji dajejo pust, siv videz, pogosto pa so tudi razlog za izbruh aken, zato se hrani z visokim GI-jem izogibajte.

Akohol Alkohol ima poleg drugih učinkov tudi izrazito diuretičnega, kar pomeni, da odvaja vodo iz telesa, zato izsušuje telo in kožo, povzroča nastajane gub in jih naredi še bolj očitne, pogosto pa je tudi razlog za rosaceo (rdečica, razširjene žilice ...). Uživajte ga občasno in previdno.

Ne spreglejte