Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 3. 2014,
7.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 3. 2014, 7.22

8 let

Helena Draškovič: Delamo demokratično modo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Eden od najvidnejših trgovcev z modo v Sloveniji med prodajnimi policami skriva polno mero optimizma in vizijo za prihodnost, ki je ne morejo ustaviti niti spletne trgovine.

Z direktorico podjetja Magistrat International Heleno Draškovič, ki v slovenskem prostoru predstavlja svetovne priznane blagovne znamke, smo spregovorili o modi in stanju te v obdobju, ki ga pesti gospodarska kriza. Med izčrpnimi pojasnili delovanja mode kot posla smo občutili tudi veliko optimizma, ki mu spletni trgovci s svojimi ponudbami ne morejo do živega.

Medtem ko se večina trgovcev umika iz središča Ljubljane, ste vi pred tremi leti naredili ravno nasprotno in odprli trgovino na Prešernovem trgu. Kaj ste želeli prinesti v središče mesta? Življenje, veselje, nekaj novega, nekaj lepega. Imeli smo priložnost, da smo oživili tako lepo hišo, ki je bila edina v Ljubljani narejena za blagovnico, to ji pristaja. Hiša je narejena za blagovnico, ima izložbe, ima pravi položaj, vhod s čela. Zato je Galerija Emporium res lahko zaživela v polnem sijaju. Zdajle smo stari tri leta in že veselo hodimo dalje.

Vi ste to zgodbo pravzaprav začeli v obdobju, ki za večino gospodarstva ni najbolj rožnato. To je tudi naložba v slovensko kulturo. Kako to vidite zdaj, po treh letih? Mi gledamo na to, kot da smo imeli nek lep okvir, možnost za razvoj. Ta hiša je to imela, mi smo ji le vdahnili novo življenje v vseh nadstropjih. Odprli so jo pred 110 leti. Ljubljana je takrat imela 30 tisoč prebivalcev in trgovina je bila odprta samo v pritličju in v prvem nadstropju, tako je hiša živela do konca druge svetovne vojne. Nato je prišel Centromerkur in jo znova oživil v dveh, treh nadstropjih. Mi smo to storili s petimi, tako da se je povečala, zrasla, se napolnila z novo vsebino.

Kakšnim svetovnim merilom sledite s prej omenjeno lokacijo? Galerija Emporium nastopa v kategoriji vrhunskih blagovnic, kot so na primer Lafayett, Harrods, la Rinaschente v Milanu, tako nas vidijo tudi blagovne znamke. Ko smo pred 15 leti začenjali v Emporiumu, je bil ta koncept trgovine v trgovini precej nov. Danes se je uveljavil in razvil.

Ljubljana je prestolnica med Benetkami in Dunajem, ravno zato vedno pravim, da je v drugem krogu obiskovalcev Evrope. V prvem krogu sta seveda London in Pariz, v drugem pa pridemo na vrsto mi. Turistom je Ljubljana všeč, ker je prijazna do človeka, humana, ker se lahko sprehodiš po dolgem in počez.

Zanimivo je videti, da imate kar celo nadstropje namenjeno moški modi, med trgovci pri nas to ni ravno najbolj pogosto … Vedno se učimo v svetu in v svetu boste povsod naleteli na področja, ki so namenjeni moškim. Mi imamo celo nadpovprečni delež moških in v skladu s tem smo celo nadstropje namenili izključno moškim. Zanimivo je tudi to, kar nam povedo tudi obiskovalci - za moške imamo zelo veliko ponudbo čevljev.

Kako se odločate o tem, kaj se bo znašlo na vaših prodajnih policah? V modnem svetu mora biti ta proces verjetno še toliko bolj podrobno načrtovan. Preden se lotiš projekta, je treba narediti raziskavo, kaj manjka ali po čem se razlikuješ od drugih. Odločili smo se za čevlje in torbice, saj v širši okolici Ljubljane te ponudbe ni bilo. Na svojem začetku sploh nismo imeli čevljev, ampak samo oblačila. Ljudje so nas spraševali, zakaj nimamo čevljev, tako se je začelo. Zavoljo čevljev in torbic smo se odrekli parfumom. Moram reči, da sem danes, ko grem po svetu in vidim, da gredo druge blagovnice v enako smer, zelo vesela. To pomeni, da smo bili znanilci časa.

Se potem dogaja, da se kupci vračajo, ko na primer enkrat najdejo dober par čevljev, se to prenese naprej, na oblačila? Seveda. Bistvo blagovne znamke je, da se, ko ti je enkrat všeč, ko te je že zapeljala, vračaš k njej, ker veš, kaj boš dobil. Daje ti standard kakovosti, oblikovanja, tudi svojevrstno čustveno prepoznavnost. Blagovne znamke se vse zelo trudijo za to, da ustvarijo dobro prepoznavnost, navezanost.

Podjetje Magistrat International pa ni usmerjeno le v modo. V obeh trgovinah bomo naleteli tudi na čokolado … Izhajamo iz sodelovanja z odličnimi blagovnimi znamkami, to je naša zgodovina. Skrbimo za razvoj blagovnih znamk, kot so Lindt, Ricola, Teekanne. Pri zadnji smo kot sponzor v teh dneh zelo veseli olimpijke Tine Maze. Ko smo pred leti vstopali v svet mode, smo partnerjem povedali, da mi o modi sicer nič ne vemo, da smo na področju novi, a da poznamo in cenimo blagovne znamke, jih znamo razvijati in v Sloveniji povedati, kaj so njihove odlike. Ob naboru znamk in partnerjev smo veseli, da ne delamo le z visoko modo, ampak tudi z demokratično.

Govorite torej o znamkah hitre mode, ki so v Sloveniji prav tako pod vašim okriljem? Zelo smo ponosni, da smo že 15 let partnerji modne znamke Topshop, ponosni smo, da smo v Slovenijo pripeljali Zaro, Bershko, Stradivarius. Vse te so visoko modo približale ljudem, našemu vsakdanu. Te znamke si med seboj niso sovražne. Med njimi vidimo veliko sinergijo, saj se je navsezadnje zaradi te dostopnosti spremenila tudi moda na ulici.

Za to, da je lahko trgovec uspešen pri prodaji, potrebuje tudi prodajalce, ki bodo znali, v vašem primeru modo, predstaviti na pravi način. Kako skrbite za izobraževanje zaposlenih? Sprva poiščemo ljudi, ki imajo veselje do mode in jih prodaja čevljev, oblek veseli. Moda je vsako leto nekoliko drugačna, zato prinaša posebno veselje. Predstavljajte si, kako težko je na primer prodajati vijake, ki so iz leta v leto enaki. Oblačila so vsakič drugačna. Naše svetovalce sicer šolajo blagovne znamke same, poleg tega pa je vsakemu posamezniku v veliko pomoč tudi internet, kjer je danes na voljo skoraj vse. Tako se lahko vsak spozna s podrobno zgodovino blagovne znamke.

Sami spremljate tedne mode? Seveda. Mi, naša dekleta, ki opravijo naročanje, živimo že toliko mesecev v prihodnosti, da nas pogosto sprašujejo, kaj pa bo modno v prihodnji sezoni. Ena izmed teh stvari je na primer bordo barva, za katero bi lahko rekli, da je nova črna. Ta pogled nam omogoča, da vidimo, kako se moda počasi spreminja, spremembe se namreč dogajajo počasi, iz sezone v sezono. Tako nam blagovne znamke že vnaprej predstavijo svojo filozofijo za prihodnost in smer, v katero se bodo podale.

Kako s fizičnimi trgovinami kljubujete spletu in spletnim trgovinam, ki običajno konkurirajo predvsem s cenami? Pri cenah moraš danes absolutno konkurirati tudi spletnim trgovinam, to je dejstvo. Svoje poslovanje smo že v začetku zastavili tako, da imamo pravilne cene, kar zahteva tudi dogovore z blagovnimi znamkami. Zato ob vzponu spletnih trgovin nismo doživeli šoka. Naše cene so prilagojene temu, kar za določen kos zastavijo blagovne znamke. Če se italijanska znamka v Italiji prodaja po tej ceni, pri nas cena ne more biti višja. Zato nas internet ne skrbi, ponekod imamo celo boljše cene, kot so tiste na spletu.

Kam bi se vi osebno, če izključiva Slovenijo, najraje odpravili po nakupih? Sama kupujem izključno doma. To je bil tudi eden izmed razlogov, zakaj smo odprli svojo trgovino. Imam namreč takšno postavo, da je, zaradi višine, oblačila težko najti. Včasih sem imela zaradi tega zelo velike težave in sem preprosto morala kupovati v tujini, največkrat v Hamburgu, kjer sem si običajno kupila oblačila za vso sezono v le dveh urah. Danes, ko imamo široko ponudbo tudi v Sloveniji, od ljudi pogosto slišim, kako fino je, ko lahko potuješ po svetu, pa ti med potovanjem ni treba ničesar kupovati, saj lahko že vse kupiš doma.

Zelo veliko modnih znamk se podaja tudi na področje notranjega oblikovanja. Tudi znamke hitre mode, kot je na primer Zara, imajo posebno linijo izdelkov za dom. Lahko kaj takega pričakujemo tudi pri nas? S tem se ukvarjamo. Več sicer ne smem povedati. Ukvarjamo se s tem, da bo tudi na tem področju pri nas še kaj novega.

Ne spreglejte