Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Boh

Petek,
10. 5. 2013,
14.35

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Evrovizija Eurosong Hannah Mancini

Petek, 10. 5. 2013, 14.35

4 leta, 5 mesecev

Evrovizijska moda: blišč in beda naših predstavnikov

Tina Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Katera naša evrovizijska predstavnica se vam je najbolj vtisnila v spomin? Rožnata Karmen Stavec, bela Tanja Ribič ali morda celo elegantne Sestre v rdečem?

Izbor pesmi za Evrovizijo je predvsem velik cirkuški šov, zato vokal ni vedno na prvem mestu. Predstavniki z vseh koncev sveta se na odru predstavljajo z akrobatskimi, plesnimi in pirotehničnimi vložki, veliko težo pa ima tudi kostum oziroma obleka.

Letos se bo Hannah predstavila v kreaciji srbske oblikovalke Jelene Proković in po prvih fotografijah z vaj je jasno, da bo naša predstavnica drzna, markantna in izredno seksi. Verjamemo, da ne bo ostala neopažena.

Kako opaženi pa so bili naši predstavniki v preteklih letih? Če začnemo s pohvalami, bi izmed vseh dosedanjih nastopov opozorili predvsem na Tanjo Ribič, Nušo Derenda, Omarja Naberja, Sestre in Alenko Gotar.

Tanja Ribič se je leta 1997 predstavila s pravljično skladbo Zbudi se, v takšnem zasanjanem slogu je bila tudi njena podoba na odru. "Takrat je bilo čisto drugače, bilo je manj pompa in tudi denarja, vendar več entuziazma," nam je o izbiri oprave povedala Tanja, ki je razkrila, da je bila obleka, ki jo je nosila na Emi, celo sposojena in del fundusa RTV. Njena evrovizijska obleka je po svoje izhajala iz Emine in je nastala v sodelovanju s kostumografinjo Belindo Škarica in Sašom Radovićem.

Med legende evrovizijskih stajlingov se je vpisala tudi nekoliko futuristična rumeno-črna usnjena kreacija Jelene Proković, s katero je leta 2001 Nuša Derenda zapela skladbo Energy in si priborila končno 7. mesto.

"Na koncu se je izkazalo, da je bila izbira obleke kljub takratnim kritikam zelo dobra," je prepričana Nuša, ki jo na Evrovizijo vežejo zelo lepi spomini, na kar jo opominja tudi kombinezon, ki je še vedno lepo shranjen v njeni garderobi. "Nekoč sem rekla, da ga bom spet oblekla, ampak ne vem, ali bi šel gor. Kilogramov niti nimam veliko več, se pa z leti postava spremeni."

Matej Goljat je zaslužen, da je bila podoba mag.art. Alenke Gotar popolnoma skladna z zelo močno skladbo Cvet z juga. "Mnenja o moji obleki so bila takrat deljena. Vendar smo dosegli, da so nas opazili, Matej Goljat je naredil res izjemno delo. Tisti učinek z LED-svetilko je bil edinstven. Nekaj mesecev pozneje je podoben trik z lučko uporabila celo Kyle Minogue v enem videospotu." Čeprav je bila Alenkina obleka na evrovizijskem odru prava fantazija in se je gotovo vtisnila v spomin številnih gledalcev, pa sama ostaja realna in ne verjame, da lahko samo obleka prinese boljši rezultat. "Pomemben je ves paket, od vokala, skladbe, odrske postavitve in promocije. Obleka je samo zelo pomemben kamenček v končnem predstavitvenem mozaiku."

Poleg Alenke, Tanje in Nuše so na nas močan vtis naredile tudi Sestre s svojimi opaznimi in zelo igrivimi rdečimi uniformami, posutimi s kamenčki swarovski, in Omar Naber, ki je bolj kot na pompozno eleganco s svojim nastopom računal na svojo karizmo in močno balado Stop. V črnem suknjiču je deloval frajersko in sproščeno.

Rožnati ekscesni odtenki in havajske srajce Z modno policijo se je morala leta 2003 spopasti Karmen Stavec, ki je v rožnatih odtenkih delovala kot kakšen bombonček iz poceni bombonjere. Tudi Rebeka Dremelj, ki se je v kratki zeleno-modri oblekici predstavila pet let pozneje, kljub zavidanja vredni postavi ni pustila posebno dobrega vtisa. Eva Boto je lani spominjala na kakšno nedolžno nevestico, za nepozaben modni kiks pa velja tudi havajska oprava 1xBanda.

Ne spreglejte