Ponedeljek,
27. 10. 2014,
13.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 27. 10. 2014, 13.31

8 let

Velika nagrada Borštnikovega srečanja za Svatbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Najboljša uprizoritev pretekle gledališke sezone je po presoji žirije Festivala Borštnikovo srečanje Svatba v režiji Jerneja Lorencija in izvedbi SNG Drama Ljubljana.

Svatba v režiji Jerneja Lorencija je prejela veliko nagrado Festivala Borštnikovo srečanje za najboljšo uprizoritev lanske sezone. Kot je v utemeljitvi zapisala mednarodna strokovna žirija, predstava korenito prestavi kombinacijo absurda in poetičnosti Rudija Šelige v naš čas. "Notranjo logiko teksta posvoji in jo radikalno prizemlji, hkrati pa spodmika vzročno-posledično sosledje, tako da se mora to v uprizoritvi v vsakem prizoru znova vzpostavljati. Celoten igralski ansambel režijsko zamisel uresničuje kolektivno in individualno prepričljivo ter ustvari zgoščeno in stabilno atmosfero," navajajo.

Nagrada za režijo v rokah Mateje Koležnik Borštnikovo nagrado za najboljšo režijo je prejela Mateja Koležnik za uprizoritvi Moderne no drame v izvedbi Slovenskega stalnega gledališča Trst ter Prijatelji v izvedbi SNG Drama Ljubljana. "Nagrado podeljujemo za detajlirano, prefinjeno in skrajno disciplinirano tkanje uprizoritvene mreže, ki v stiku z gledališkimi tradicijami vzhoda ustvarja samosvojo odrsko poetiko," je ocenila žirija.

V tej predstavi jo je navdušila tudi dramaturgija in je nagrado zanjo podelila dramaturgu Goranu Ferčecu. Moderne no drame so si za vizualno in zvočno podobo prislužile še posebno nagrado žirije.

Za vlogo Lenke v Svatbi je nagrajena tudi igralka Nina Ivanišin Nagrade za igro je prejela Nina Ivanišin za vlogo Lenke v uprizoritvi Svatba ter Janez Škof za vlogo Očeta in Barbara Cerar za vlogo Nje v uprizoritvi Angel pozabe v izvedbi SNG Drama Ljubljana.

Ana Urbanc opažena med mladimi igralkami Nagrado za mlado igralko je prejela Ana Urbanc za vlogo Prve Micike v uprizoritvi Mrtvec pride po ljubico v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj.

Nagrada za scenografijo, glasbo in vizualni prispevek Nagrado za scenografijo je prejel Branko Hojnik za scenografiji v uprizoritvah Svatba ter Kralj na Betajnovi v izvedbi SNG Drama Ljubljana in Drame SNG Maribor. Nagrado za glasbo so podelili Branku Rožmanu za njegovo delo v uprizoritvi Mrtvec pride po ljubico.

Borštnikovo nagrado za vizualni prispevek je prejel Gašper Brezovar za oblikovanje videa v uprizoritvi Vzgoja stoika v izvedbi Anton Podbevšek Teatra.

Borštnikov prstan za Vlado Novaka Borštnikov prstan letos prejme prvak SNG Maribor Vlado Novak.