SiolNET. Trendi Kultura
4,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrl kantavtor Marko Brecelj

4,42

termometer

Marko Brecelj | Marko Brecelj se je tri leta boril s hudo boleznijo. | Foto: STA
Marko Brecelj se je tri leta boril s hudo boleznijo. Foto: STA

Marko Brecelj, legendarni kantavtor, performer in aktivist, je po hudi bolezni umrl danes zjutraj v 71. letu starosti, poročajo Primorske novice.

Bil je ustanovitelj zasedbe Buldožer, od začetka 90. let pa je vodil Mladinski kulturni center v Kopru. Večkrat je kandidiral na koprskih županskih volitvah in bil v mandatu 2003-2007 neodvisni občinski svetnik, leta 2006 je ustanovil stranko Akacije.

Brecelj je bil kljub hudi bolezni, s katero se je boril tri leta, do zadnjega trenutka poln načrtov in idej. Prav na kulturni praznik naj bi v Ljubljani v galeriji Vžigalica zasnoval obstoječo galerijsko postavitev s predmeti in dokumenti iz mehkoterorističnih akcij ter z odlomki iz performativne prakse glasbenih nastopov.

Marko Brecelj je bil pesnik, kantavtor, glasbenik, mladinski in socialni delavec in pionir slovenskega performansa. Je utemeljitelj mehkega terorizma kot zvrsti umetniškega aktivizma, ki živi svojo osebno umetniško obliko brez razlike, tako zasebno kot javno. V minulih 50 letih je močno zaznamoval kulturni prostor jugosfere, saj je njegova kultna osebnost vztrajno spreminjala mišljenjske vzorce tudi onstran meja države, so zapisali v Galeriji Vžigalica.

V prijavi predloga, da Breclju leta 2019 podelijo Prešernovo nagrado za življenjsko delo, ki je ni prejel, je Peter Tomaž Dobrila med drugim zapisal: "Idejni vodja ter nosilni izvajalec želi s predstavitvijo mehkoterorističnih akcij zabavno nagovarjati vse generacije, naj v svojih okoljih rušijo dušečo prevlado korektnega vedenja in izražanja, s katerim Sistem varuje svojo prevlado in zakriva surovo jedro lastnega uničevalnega in nasilnega bistva."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin