Petek,
7. 11. 2014,
17.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 7. 11. 2014, 17.01

8 let

Umrl je pesnik in pisatelj Kajetan Kovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V 84. letu starosti je po dolgi bolezni danes umrl slovenski pesnik, pisatelj in prevajalec, akademik Kajetan Kovič, so sporočili njegovi svojci.

Kajetana Koviča uvrščamo v obdobje sodobne slovenske književnosti po drugi svetovni vojni. Prve pesmi je začel pisati že v gimnaziji, prvič pa jih je objavil v Mladinski reviji leta 1948.

Za prodor zaslužne Pesmi štirih Za njegov prodor v javnost je bilo pomembno soavtorstvo pesniške zbirke z naslovom Pesmi štirih, v kateri je objavljenih 26 Kovičevih pesmi. Zbirko je leta 1953 izdala takrat že znana mlada četverica – Kajetan Kovič, Ciril Zlobec, Janez Menart in Tone Pavček.

Med mladimi je zaslovel s poezijo in prozo. Pisanju za otroke je ves čas posvečal enako skrb kot pisanju za odrasle, med prvim in drugim ni videl in delal razlik. Najbolj znani mladinski deli sta Moj prijatelj Piki Jakob in Maček Muri, ki sta dosegli naklado več kot sto tisoč izvodov.

Ob Mačku Muriju še danes odraščajo generacije Hudomušne pesmi o Mačku Muriju in Muci Maci, ki jih je uglasbil Jerko Novak, zapela pa Neca Falk, so še danes med bolj priljubljenimi skladbami za otroke. To dokazujejo tudi razprodani koncerti, kakršna sta bila februarja letos ob 30-letnici v Kinu Šiška.

Kovič tudi priznan prevajalec in romanopisec Kovič je bil priznan tudi kot prevajalec nemške, francoske, madžarske, češke, hrvaške, srbske in ruske poezije. Prevajal je Rilkeja, Trakla in Eluarda.

Poleg poezije in mladinske književnosti je pisal tudi prozo. Leta 1965 je izdal roman Ne bog ne žival, leta 2005 pa je navdušil z literarnim esejem Jutranji sprehajalec, ki je bil opremljen s fotografijami Jožeta Suhadolnika, posnetimi na sprehodih s Kovičem.

Za svoje delo je avtor, med drugim tudi redni član SAZU, dobil številna literarna priznanja. Bil je prejemnik male in velike Prešernove nagrade.