Četrtek,
1. 7. 2010,
12.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 12.50

8 let

Študentska založba izdala zbirko kolumn Gorana Vojnovica in še tri publikacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na Študentski založbi so danes predstavili publicistično delo Beseda-svet novinarja in urednika Mitje Meršola ter zbirko kolumn Gorana Vojnovića z naslovom Ko Jimmy Choo sreča Fidela Castra.

Izšel je še roman Severni arhivi francoske avtorice Marguerite Yourcenar ter knjiga o kaligrafiji slikarke Huiqin Wang. V knjigi Beseda-svet Meršol razkriva delovanje novinarstva Novinar Mitja Meršol v delu Beseda-svet razkriva, kako deluje novinarstvo. Čeprav so resni mediji v dobri meri obsedeni izključno s problematiko novinarstva v slovenskem prostoru, Meršol pokaže na koncept novinarstva izven slovenskih meja. Sam si je izkušnje v tujih medijih nabral z nekajmesečnim delom v nočni redakciji The New York Timesa ter s sodelovanjem v slovenski redakciji londonskega BBC-ja. Bil je tudi dopisnik iz New Yorka in predsednik združenja tujih dopisnikov. Kot je na današnji predstavitvi povedal Meršol, ga je pri pisanju in poročanju o dogodkih iz tujine vedno preganjalo načelo, da tistega, kar je lepo, ni dovolj le čutiti v sebi, ampak je potrebno to tudi izraziti, povedati in pokazati. Novinar je komunikator, ki več kot le suhoparno poroča o dogodkih in življenju na drugih koncih sveta. Glavni poudarek nosi beseda, prenašalka zgodb, ki jo tvorijo novinarska poročevalska dejstva, je dejal Meršol.

Kolumne Ko Jimmy Choo sreča Fidela Castra

Goran Vojnović, avtor uspešnice Čefurji raus!, s katero si je prislužil nagrado Prešernovega sklada ter kresnikovo nagrado za leto 2009, je svoje kolumne strnil v zbirko Ko Jimmy Choo sreča Fidela Castra. Tematski izbor kolumn sega na polja generacijske in post-titovske problematike, slovenske družbe, kulture, medijev, filma, športa in Balkana. Vojnović je danes povedal tudi to, da je bilo edino uredniško navodilo zanj, naj v svojih kolumnah ne piše o politiki, saj imajo pri Dnevniku dovolj kolumnistov, ki pišejo izključno o njej. Dejal je, da včasih napiše tudi tisto, o čemer bralci nočejo nič slišati. Razen prve in zadnje kolumne v zbirki so bile vse ostale že objavljene.

Kitajska slikarka Huiqin Wang, ki že vrsto let živi v Ljubljani, je predstavila knjigo Kaligrafija kot umetnost. Publikacija o kaligrafiji je za slovenski prostor pionirsko delo. Avtorica se ni omejila le na značilne kaligrafske stile in njihov zgodovinski razvoj, temveč nudi vpogled v posebnosti kulturnega okvira, v katerega je vpet ta izrazni način. Wangova je potrdila, da knjiga ni namenjena le študentom sinologije ampak vsem, ki jih zanima kitajska kultura, kjer se kaligrafija kot izrazni način vnaša v vse veje umetniškega ustvarjanja.

Pisateljica Marguerite Yourcenar je roman Severni arhivi (1977) napisala kot del trilogije Labirint sveta, ki jo sestavljata še romana V pobožen spomin (1974) in Kaj? Večnost (1988). Prevajalka romana Saša Jerele je dejala, da je zgodba tudi družinska kronika avtoričinega očeta. Avtorica z zgodbo o svoji družini poda še razmislek o zakonitosti zgodovine in mehanizmov zgodovinskega romana.