Torek,
8. 7. 2014,
16.42

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 8. 7. 2014, 16.42

8 let, 5 mesecev

Stranka Mira Cerarja o kulturi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Odgovori političnih strank o kulturi.

Si kultura zasluži svoje ministrstvo? Vsekakor. Kultura ne samo, da si zasluži ministrstvo – kulturni resor bi moral imeti status državotvornega resorja (posebej kar zadeva financiranje in izvajanje kulturnih strategij na vladni ravni). Slovenski narod in država sta namreč utemeljena na kulturi. Vsi vladni resorji bi morali biti zavezani k aktivnemu sodelovanju pri izpolnjevanju kulturne politike.

Bi za zaposlene, predvsem na vodilnih položajih, v javnih kulturnih zavodih uvedli preverjanje strokovne usposobljenosti na vsakih pet let? Strokovno usposobljenost vodilni kadri izkazujejo z dokazili o formalnem in neformalnem izobraževanju ter dosežkih in referencah, poslovno pa jih nadzirata organ zavoda in ministrstvo. Obvezna izobraževanja vodilnih delavcev, kot jih na primer pozna državna uprava, bi bila dobrodošla.

Bi morala Slovenija tako kot Belgija v času krize povečati vlaganja v kulturo? Če da, kako? Vsekakor. Eden od načinov je na primer vrnitev obsega sofinanciranja stavbnih objektov kulturne dediščine v obsegu iz let 2005–2008, in sicer z uvedbo namenskih skladov t. i. spomeniške rente. Drugi je uvedba davčnih olajšav za vlaganja v kulturo.

Je večji vložek v stalni prostor v Arzenalih na Beneškem bienalu ekonomsko smotrna poteza? Stranka Mira Cerarja v svojem programu podpira promocijo slovenske kulture v EU in po svetu. Letošnja postavitev v Arzenalu je pomembna dodatna promocija Slovenije, še posebej od dejstvu, da sta sodelovala vidna slovenska umetnika Dragan Živadinov in Jurij Krpan (zadnji je umetniški vodja Galerije Kapelica in kurator, op. a.). Če bo tako ostalo tudi v prihodnje, je vložek upravičen.

Se zavzemate za to, da bi vlaganje v kulturo in nakup umetniških del prinašal davčne olajšave? Absolutno.

Ali naj kulturo financira država ali naj se to v celoti prepusti trgu? Skrb za javni interes na področju kulture ne dopušča, da bi to področje bilo v celoti prepuščeno trgu. Dobiček na področju kulture ne sme biti merilo, vsaj na prvem mestu gotovo ne.

Katera umetnica ali umetnik je po vašem mnenju v zadnjih letih najbolj zaznamovala ali zaznamoval slovensko umetnosti oziroma poskrbela ali poskrbel za prepoznavnost Slovenije v tujini? Irwin.