Neža Mrevlje

Torek,
7. 10. 2014,
14.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 7. 10. 2014, 14.28

8 let

"Ste v službi vzburjeni?"

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Opazuj me pri delu je performans izraelsko-palestinske umetnice Liad Husein Kantorowicz, ki obravnava seksualno delo in položaj delavke v njem. Razgalja stereotipe, povezane s tovrstnim delom.

"Ste med svojim delom vzburjeni?" se je glasilo eno od vprašanj iz občinstva performansa izraelske umetnice in aktivistke Liad Husein Kantorowicz z naslovom Opazuj me pri delu, ki ga je bilo mogoče videti v okviru mednarodnega festivala Mesto žensk. Umetnica je na to odgovorila: "Ste vi v službi vzburjeni?" ob tem pa razprla eno od ravni razmerja med delavko in stranko v kontekstu seksualnega dela, stereotipe, povezane s tem in položaj seksualne delavke. Za kaj točno gre?

V performansu Opazuj me pri delu je občinstvo povabljeno v ozadje dela v izraelski erotični spletni klepetalnici, kjer stranke plačujejo na minuto, da v živo lahko prek spletne kamere spremljajo posameznice v intimnih predstavah in erotičnih pogovorih "na štiri oči". Performans je sestavljen iz erotičnih pogovorov in dejanj, posnetih v realnem času in z resničnimi strankami, ki potekajo med umetnico oziroma seksualno delavko na omenjeni spletni strani. Pri delu tako lahko seksualno delavko spremljamo na dveh ravneh, v živo, kjer se pred nami razkriva zakulisje erotičnega dela, in skozi projekcijo, kjer se v digitalnem okolju odvija interakcija s stranko.

Seksualno delo v erotični klepetalnici pri Liad Husein Kantorowicz je izbrasano marsikaterih predstav, stereotipov in fraz, povezanih s tovrstnim početjem. "Se vam zdi, da sem pri tem, kar počnem v erotični klepetalnici, izkoriščana? To je vprašanje za vas," Liad Husein Kantorowicz v svojem performansu nagovori prisotne v občinstvu, na tak način pa želi svoje delo usmeriti k premišljevanju onkraj kategorij "izkoriščanje", "mizoginije", "nemoralnega", "vznemirljivega", "razčlovečenega" in "veljavnih ali neveljavnih oblik dela", kot te navaja sama.

Pogoji dela seksualne delavke Da gre za delo samo po sebi, delo kot delo s svojimi prednostmi in slabostmi umetnica kaže na več načinov. Medtem ko mora pred spletno kamero v svojem delovnem času zato, da bi privabila stranko, zavzemati erotične poze, najde tudi načine za malico in hidracijo. Pri čemer pa z uriniranjem v plastični kozarček na očeh občinstva med drugim odpira tudi vprašanje položaja seksualne delavke. Pa ne le seksualne, temveč delavke ali delavca na sploh. Kakšni so materialni pogoji dela v različnih kontekstih? Ujetost v delovnem času in okolju, ki zaseda telo, navade in misli vsakokratnega delavca ter zahteve dela lahko postavlja pred nujnosti in potrebe telesa in duha. Kako je z izkoriščanjem v drugih poklicih in kako z avtonomnostjo, možnostjo izbire in svobode v okvirih dela so tako vprašanja, ki jih performans ob drugih razpira.

S tem kaže le na seksualno delo kot tako, temveč kako tega obravnavati kot možnost legitimne izbire. "Za ženske, ki nimajo druge finančne možnosti, je to lahko najboljša možnost," pravi performarka in aktivistka, čeprav se v tem okviru bolj kot vprašanje prostovoljne izbire odpira predvsem vprašanje svobodne izbire.

Rutinirana erotičnost Z leti je delo v erotični klepetalnici za Liad Husein Kantorowicz na trenutke že kar dolgočasno, pravi. "Vas vaše delo nikoli ne dolgočasi?« spet z vprašanjem, vezanim na okoliščine in izkušnje dela kot takega, razširi in nevtralizira tudi seksualno delo. Ni poklica in delovnega mesta, kjer bi bili v popolnosti zadovoljni, še spomni. Ob tem pa še na različne ravni kaže, kako je delo v spletni erotični klepetalnici zanjo brez kakršnegakoli intimnega in erotičnega doživljanja. Gre za delo kot delo, v veliki meri tudi rutinirano. Ob tem pa napelje na razmišljanje o različnih oblikah dela, ki prav tako na vseh ravneh zadevajo našega duha in telo.

Realizem seksualnega dela Umetnica v razmerju do svojega performansa govori o "realizmu seksualnega dela", s poudarkom na razmerju med stranko in delavko, ki je sicer javnosti skrit, v javnem diskurzu pa ne tako prisoten. Z razpiranjem zakulisja tovrstnega dela umetnica do določene mere demistificira in deeksotizira položaj seksualnih delavk. S performansom, ki je od vsega začetka odprt za vprašanja, pa tudi ustvarja diskurzivni prostor, v katerega je mogoče odvreči, v njem ubesediti, podvomiti in razbiti predstave, mite, stereotipe, zadržke, pomisleke in izraziti stališča in dileme, vezane na seksualno industrijo.

Seksualna industrija ponavlja norme patriarhalnega sveta Ob erotičnem gibanju in položajih telesa pred spletno kamero umetnica komentira tudi seksualno industrijo, ki ponavlja norme patriarhalnega sveta. Ne oblikuje jih, le poustvarja. Ne spodkopava jih, le utrjuje. To, kar je lepo in seksi znotraj kontekstov industrije lepote in popularne kulture, je preneseno tudi v tovrstno industrijo. S prodajo svojega telesa umetnica podčrta to, kar v družbi v splošnem velja za erotično. To je mlado in suho telo ženske, ki ni priseljenka.

Pa vendar, kot poudarja umetnica, v njenem delu v erotični spletni klepetalnici gre za subverzivnost. Sama lahko izbira, do kod, kako in kam gre pogled stranke. "To je oblika moči," ob pogledu na žensko telo in kako naj se ta, če se odloči za prikazovanje, sploh kaže, nam govori umetnica. Prva oseba, ki se je javno zavzela za pravice spolnih delavcev v Izraelu.