Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 7. 2014,
16.57

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 8. 7. 2014, 16.57

8 let, 5 mesecev

Slovenska nacionalna stranka o kulturi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Odgovori političnih strank o kulturi.

Si kultura zasluži svoje ministrstvo? Absolutno.

Bi za zaposlene, predvsem na vodilnih položajih, v javnih kulturnih zavodih uvedli preverjanje strokovne sposobnosti na vsakih pet let? Absolutno. Na delovna mesta pri nas vse preveč postavljamo političen kader, za katerega izobrazbena struktura in splošna razgledanost sploh nista pomembna. Zato tudi takšni rezultati, ki nas uvrščajo na dno vseh lestvic v razvitem svetu in verjetno še širše. Vprašanje pa je, kdo bi preverjal znanje, saj bi v primeru politične komisije stvar ne bi imela smisla.

Bi morala Slovenija tako kot Belgija v obdobju krize povečati vlaganja v kulturo? Če da, kako? Slovenija ni Belgija, saj pri njih gospodarstvo deluje ne glede na to, v kakšnem stanju je vlada. Tudi naš sistem izplačevanja dvanajstin je nesmiseln, vendar žal edini primeren za Slovenijo, saj bi ob kakšni drugi različici pokradli še več kot že zdaj. Morali pa bi kulturo dati tudi na trg, tako kot v Belgiji, če se že primerjamo z njo.

Je večji vložek v stalni prostor v Arzenalih na Beneškem bienalu dobra ekonomska poteza? Gabariti sami po sebi ne pomenijo kakovosti, niti ne prepoznavnosti. To zagotovijo zgolj dobri eksponati.

Se zavzemate za to, da bi vlaganje v kulturo in nakup umetniških del prinašalo davčne olajšave? Zagotovo, to imamo tudi v svojem programu.

Ali naj kulturo financira država ali naj jo v celoti prepustimo trgu? Javne ustanove morajo biti v domeni države, vendar jih morajo voditi menedžerji, ne pa politični "umetniki". Tako bodo javni zavodi prinašali zaslužek, ki ga bodo lahko vlagali nazaj v svojo dejavnost, tudi tako pa jo bogatili. Preostala kultura pa naj bo na trgu, dokler se tako ne izkaže, da zaradi kakovosti lahko pridobi državna sredstva.

Katera umetnica ali umetnik je po vašem mnenju v zadnjih letih najbolj zaznamovala ali zaznamoval slovensko umetnosti oziroma poskrbela ali poskrbel za prepoznavnost Slovenije v tujini? Na prvih treh mestih so Laibach, mariborski balet, Tomaž Pandur.

Ne spreglejte