Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
19.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 19.18

6 let, 7 mesecev

Skoraj prosojna modrina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Petinpetdesetletni avtor, rojen v provinci Nagasaki, v Sasebu, je svoj prvenec Skoraj prosojna modrina napisal že v študentskih letih in zanj prejel kar dve prestižni nagradi.

Avtor: Ryu Murakami Izdala: Cankarjeva založba Cena: 16,28 €

Spada v skupino sodobnih japonskih avtorjev, ki jih je v 70. letih prejšnjega stoletja močno zaznamovala politika med Japonsko in ZDA (obrambni sporazum). Ameriška pop kultura je bila tako ves čas njegovega odraščanja na dlani, vendar žal tudi z vsemi njenimi uničevalnimi, materialističnimi vplivi. Delo predstavlja kritično opazovanje potrošniške družbe in išče alternative za umik, pobeg, spremembo …

Roman je napisan v filmski govorici, ko ga beremo, dobimo vtis filmskih "kratkih rezov" in ravno zaradi premika literarne estetike od ponotranjenega pisanja k opisovanju "bolezenskih znakov" sodobne družbe, so se kritiki razdelili na dva pola. Nekateri so v delu videli nov način pisanja, drugi nazadovanje literarnega ustvarjanja. Vsekakor je roman požel velik uspeh pri bralcih, saj je bil prodan kar v dveh milijonih izvodih. Poleg literarnega ustvarjanja je avtor sam postavil na filmska platna kar nekaj svojih del, med drugim tudi pričujoči roman.

Glavni junak Ryu živi v japonskem mestu Yokoto z letalskim ameriškim oporiščem. Je dvajsetletni biseksualec, odvisnik, ki v svojem mladem življenju s svojimi prijatelji poplesuje med drogo, seksom in rokenrolom. Junaki s samouničevalnim početjem tešijo strah pred zunanjim svetom (kruto urbano družbo). Živijo blizu ameriškega oporišča, kjer vojaki dobro plačujejo za spolne usluge - blagovna menjava seksa za drogo. Gre za kruto, deloma krvavo in pretresljivo zgodbo o sodobni družbi, ki človeka spremeni na nivo lutk, avtomatov, ki jih upravljajo drugi.

Neposredno in surovo pisanje se razlikuje od melanholičnih junakov sonarodnjaka Harukija Murakamija, s katerim pa kljub istemu priimku nista v sorodu. Avtor o namigih, ali je zgodba avtobiografija njegovega odraščanja, ne želi razpravljati.

Ne spreglejte