Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
20.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 20.18

6 let, 7 mesecev

Senca vetra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Španski pisatelj Zafón je svojo literarno kariero začel kot pisec otroških del in za zgodbo Princ megle (1993) prejel tudi najvišje špansko priznanje.

Avtor: Carlos Ruiz Zafón Izdala: Mladinska knjiga Založba Cena: 27,08 €

Knjiga Senca vetra je njegov prvenec za odrasle, ki pa kmalu po izidu ni ostal neopažen tako s strani literarnih kritikov kot tudi bralcev. Za roman je avtor prejel vrsto domačih in mednarodnih nagrad, preveden je že v vsaj štirideset jezikov, v literarnih krogih pa je bil deležen primerjav z velikani književnosti kot so Dickens, Hugo, Eco, Marquez …

Barcelona leta 1945. Realni mikro svet dečka Danijela je omejen na šolo, dom, očetovo knjigarno, zaposlenega pomočnika v knjigarni - anksioznega bivšega uradnika, preganjanega "sovražnika" takratne državne ideologije, na sovrstniško prijateljevanje z edinim prijateljem Tomasom in željo po tesnejših stikih s slepo lepotico Klaro. Skromno zunanje dogajanje deček nadomešča s precej bogatejšim notranjim doživljanjem, ki ga zapolnjujejo vsebine knjig. Nekega dne se njegov oče odloči, da je čas za nadaljevanje družinske tradicije in Danijelu zaupa skrivnost o Pokopališču pozabljenih knjig. Kot vsi obiskovalci je tudi deček od tistega dne naprej odgovoren za skrivnost, ki mu je bila razkrita - posvojiti mora eno izmed zavrženih zgodb, ki se grmadijo na neskončnih policah temačnega skladišča. Zgodba izbrane knjige, ki jo je v kotu svoje sobice posrkal na mah, ga popolnoma obsede. Realni junaki se začno prelivati z junaki iz njegove zgodbe; Danijel postaja vse bolj radoveden glede podrobnosti iz avtorjevega življenja, vzrokov njegove smrti in zgodb ljudi, ki so ga poznali.

Bralec ima včasih pri sledenju zgodbe občutek, kot bi vozil avto z veliko hitrostjo. Vsaka razkrita skrivnost odpira številne nove, ki jih preprosto moraš izvedeti, zato lahko zlahka pozabiš na osnovne fiziološke potrebe, ki ponavadi zmotijo naš bralni tok. Zajeten sveženj šeststotih strani bo marsikateremu bralcu kar prehitro spolzel pod prsti.

Ne spreglejte