SiolNET. Trendi Kultura
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šanghajske rdeče orhideje

4

termometer

Konec druge svetovne vojne Sangmi dočaka v Hirošimi, kjer preživi tudi uničujoč jedrski napad in v vsej atomski grozi najde upanje za nov začetek.

Avtor: Juliette Morillot Izdala: Založba Učila Cena: 27,90 €

Zdi se, da druga svetovna vojna nikoli ne bo nehala pisati svojih pretresljivih zgodb, ne glede na to, kako blizu ali daleč so se dogajale. Smo v letu 1937 in mala Sangmi ima 14 let. Njeno otroštvo že dolgo ni več nekaj brezskrbnega, Koreja trpi pod japonskim škornjem in vedno hujše posledice nasilne okupacije že jasno občuti na svoji koži. Nekega dne jo pod pretvezo, da jo peljejo v boljše življenje, ugrabijo japonski vojaki, vendar je ne odpeljejo na lepše, ampak iz nje naredijo prostitutko in jo nastanijo v javni hiši. Tako se začne njena skoraj 10 let trajajoča kalvarija po Aziji - kamor se premakne japonska vojska, za njimi pošljejo tudi prostitutke, ki so jim vedno na voljo. Konec vojne Sangmi dočaka v Hirošimi, kjer preživi tudi uničujoč jedrski napad in v vsej atomski grozi najde upanje za nov začetek.

Zgodba je zapis resnične osebne izpovedi, ki se giblje med najbolj groznimi brezni, kar jih človek sploh lahko doživi in preživi, sem ter tja pa je kot iskra, ki švigne visoko do nebes za košček sreče in lepega spomina. Ob takšnih izpovedih se lahko samo še vprašamo, zakaj morajo nekateri tako trpeti. Da gre za velik zločin nad ženskim prebivalstvom Azije, se je z javnim opravičilom zaradi prisilne japonske prostitucije pred meseci odzval japonski premier Šinzo Abe.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin