Petek,
28. 9. 2012,
13.55

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 28. 9. 2012, 13.55

8 let, 4 mesece

Rebecca Horn za prvo razstavo v Sloveniji izbrala Maribor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V Umetnostni galeriji Maribor (UGM) bodo drevi ob 19. uri v sklopu Evropske prestolnice kulture odprli odmevno razstavo svetovno znane nemške umetnice Rebecce Horn Maribor Project.

Umetnica, ki bo tudi sama prisotna na odprtju, bo prvič v Sloveniji in širši regiji ekskluzivno za UGM predstavila izbor svojih najbolj znanih del.

Poudarek na dialogu med umetniškimi deli Hornova je po lastnem izboru v razstavo uvrstila instalacije, mehanizirane skulpture in risbe. Na razstavi bodo sodelovali tudi gostujoči umetniki, ki s svojimi vizualno drznimi in tehnološko osupljivimi eksponati predstavljajo enega najvznemirljivejših področij sodobne vizualne umetnosti. Njihova dela je izbrala umetnica sama, in sicer skulpture, objekte, instalacije in risbe v različnih tehnikah. Temeljni poudarek razstave bo dialog med umetniškimi deli, ki se bo izrisoval v vsebinskih, materialnih, formalnih in zvočnih povezavah, vnesel bo svojevrstno dinamiko v tok razstave in vzpostavil izjemno zvočno izkušnjo.

Ob razstavi bo potekal bogat spremljevalni program, ki bo med drugim vključeval projekcijo njenih filmov v Kinu Udarnik, glasbene performanse, ustvarjalnice z gostujočimi umetniki ter literarni večer z zvezdniškimi gosti Joachimom Sartoriusom, Rodom Menghamom in Tomažem Šalamunom.

Na današnjem odprtju bo premierno predvajana skladba saksofonista in skladatelja Haydna Chisholma, ki jo je napisal za instalacijo Rebecce Horn. V uvodnem performansu Blood drawing in wine bo nastopil performativni umetnik Antonio Paucar.

Kdo je Rebecca Horn? Rebecca Horn je svojo umetniško pot začela v 70. letih 20. stoletja. V štirih desetletjih je ustvarila impresiven umetniški opus, ki obsega performanse, filme, skulpture, prostorske instalacije, risbe in fotografije.

Prepoznavna značilnost njenega dela je izjemno natančna fizična in tehnična funkcionalnost, s katero predstavlja svoje skulpture in zaporedja gibov, ki jih ti delajo v prostoru. Teme, ki se najpogosteje pojavljajo v njenih delih, so seksualnost, človeška ranljivost in čustvena krhkost.