SiolNET. Trendi Kultura
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prigode Palčka Smuka z risanke v knjižico

4

termometer

 | Foto:
Zdaj lahko prigode Palčka Smuka, prav tistega zelenega možiclja iz hišice na bregu ribnika Brbotalnika, prebirate tudi v knjižni obliki. V prevodu legendarnega Jurija Součka.

Avtor: Jaromir Kincl Ilustracije: Zdenek Smetana Prevod: Jurij Souček Založba: Ocean (2014) Cena: 19,99 evra (57 strani, trda vezava)

Se še spomnite Palčka Smuka, zelenega škrata, ki je več generacij otrok pomagal uspavati ob večernih risankah?

No, od letošnjega leta lahko v prigodah škratka s sedmimi lasmi uživate med prebiranjem devetih zgodbic, ki jih je iz češkega izvirnika prevedel Jurij Souček. Prav ta, ki nam je Palčka Smuka s svojim nezamenljivim glasom predstavljal tudi v risankah.

Devet zgodb v knjigi Palček Smuk in zvezde je seveda povezanih z zvezdami, ki se svetlikajo na gladini Brbotalnika, ko pade noč. Skupaj s škratkom srečujemo zanimive prebivalce neba: Strelca, Veliki voz, Zmaja, Orla, Raka, Vodnarja in zvezdo Severnico.

Vsako srečanje je za Palčka Smuka nova dogodivščina, v kateri ne manjka novih zanimivih bitij, bogatega jezika in seveda pomembnih spoznanj, ki ne bogatijo le Smukovega znanja, temveč tudi otroško domišljijo. Zgodbice niso na silo vzgojne, so pa vedno prijetne in čarobne. Tudi za odrasle bralce, ki morda ob prebiranju podoživljajo svoje otroštvo.

Slikanica kvadratnega formata je opremljena z mnogo ilustracijami, ki bodo očarale tako stare Smukove znance kot njegove nove – si skorajda upamo trditi – oboževalce. Prav nič bleščave in kičaste, kot so pogosto ilustracije sodobnih slikanic, temveč zanimiva kombinacija različnih risarskih tehnik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin