Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 4. 2013,
8.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Janja Vidmar

Sreda, 24. 4. 2013, 8.03

8 let

Prelistano: Ta slavna Nuška

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Janja Vidmar je tisto ime slovenske literature, ki vedno poskrbi za uspešnico med najstniškimi bralci. Tokrat sta s Suzi Bricelj ustvarili zanimivo slikanico v stripu, ki pripoveduje o samopodobi.

Avtor: Janja Vidmar Ilustracija: Suzi Bricelj Založba: Miš Cena: 22,95 evra

Princeska z napako, Debeluška, Fantje iz gline, Junaki petega razreda, Punce za znoret … Vse to (in še mnogo jih je) so knjižni naslovi, s katerimi je odraščala moja generacija in tudi vse naslednje. Janja Vidmar je namreč mojstrica pripovedi o najstnikih, ki se spoprijemajo z različnimi težavami in stiskami odraščanja, ne boji pa se lotiti niti najbolj perečih tem, celo tabujev, recimo motenj prehranjevanja, najstniškega starševstva, revščine, homoseksualnosti, norčevanja in zlorab. Resne in velikokrat tudi pretresljive zgodbe Vidmarjeva blaži z zanjo značilnim jezikom in humorjem, to pa je kombinacija, ki jo mladi bralci naravnost ljubijo.

V knjigi Ta slavna Nuška se Vidmarjeva posveča šolarjem na prehodu iz otroškega v najstniško obdobje. Spoznavamo glavno protagonistko, rdečelaso Nuško, edinko, ki se z očali na nosku vsak dan večkrat pogleda v ogledalo, s svojo podobo pa ni najbolj zadovoljna. Tudi v šoli se s prijateljicama – raperko Pikico in zasanjano Gabi – večinoma pogovarja o videzu. Pa seveda o ljubezni (ki je v tem obdobju še zelo hihitava in zardevajoča) in njihovih vzornicah, glasbeni skupini Srčice, ki jo sestavljajo same frajerke, Eny, Bety in Tony. Njihova biblija je najstniška revija Krul, ob kateri kar naprej stikajo svoje glave. In fantje? Nuško osvaja sramežljiv sošolec, ona pa ima oči le za največjega lepotca Careta.

Sicer zanimivo zastavljena pripoved, ki meša klasično besedilo s stripom, pušča zmeden vtis. Ne zaradi same vsebine, ki spet razkriva eno od zadreg odraščajočih najstnikov – nezadovoljstvo s svojo samopodobo –, temveč zaradi realizacije. Besedilo je na trenutke prav naporno brati, saj moraš knjigo tudi obračati sem in tja, da ujameš vse stripovske okvirčke, posamezne epizode pa se kdaj končajo precej nepričakovano in puščajo bralca zmedenega.

Zgodba se, seveda, konča srečno. Nuška po vseh stilskih preobrazbah, s katerimi želi na hitro odrasti, postati bolj privlačna, ženstvena in kul, ugotovi, da ni pomembno, kako si videti.

Ne spreglejte