SiolNET. Trendi Kultura
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

PRELISTANO: Rojeni za tek

3

termometer

Rojeni za tek: Skrito pleme, ultratekači in največja tekma, ki je svet ni videl – duhovita samospoznavno-raziskovalna odisejada k tekačem, ki niso pozabili, kako je čutiti ljubezen do teka.

Avtor: Christopher McDougall Prevod: Jure Capuder Založba: Sanje, 2011 Cena: 26,95 evra

Povod za epsko tekaško avanturo je avtorjevo vprašanje, zakaj ga pri teku boli noga, medtem ko lahko kenijski otroci tečejo brez poškodb, antilope ne trpijo zaradi vnete pokostnice in si volkovom ni treba z ledom hladiti kolen. Raziskovanje ga pripelje do Tarahumar, plemena iz Bakrovih kanjonov na severu Mehike, ki niso pozabili, kako je čutiti ljubezen do teka, in se držijo navdihujočega mota: Če tečeš po zemlji in tečeš z zemljo, lahko tečeš do neskončnosti. Rarámurije, kot imenujejo sami sebe, najbolje opiše zgodba 95-letnika, ki je prehodil 25 milj dolgo pot čez goro, kar mu je uspelo preprosto zato, ker mu nihče nikoli ni povedal, da mu ne bi smelo in da bi pri svojih letih moral umirati v domu za ostarele.

Rojeni za tek Tarahumaram ob bok postavlja nabor čistokrvnih tekaških zanesenjakov, rojenih za tek, kot so na primer (skoraj) neulovljiva Ann Trason, češka lokomotiva Emil Zatopek in ultramaratonski mojster Scott Jurek. Med harvardskimi raziskovalnimi laboratoriji in neusmiljenostjo Bakrovih kanjonov McDougall postavi teorijo, da smo ljudje evolucijsko gledano tekači – z nujnostjo, hrepenenjem in strastjo do teka kot nasprotje današnjega pridobitniškega in tekmovalnega pristopa. A tudi rojeni za tek tekmujejo – na tekmi, ki je svet ni videl in na kateri so rarámurijski, mehiški in ameriški tekači nevede zakopali bojno sekiro.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin