SiolNET. Trendi Kultura
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

PRELISTANO: Ljubezenke

3

termometer

Tako iskrena in spomladansko igriva kot je otroška ljubezen, je tudi pesniška zbirka mariborske pesnice Simone Kopinšek, ki s prisrčnimi verzi o ljubezni nagovarja majhne in velike otroke.

Avtorica: Simona Kopinšek Ilustrator: Aleš Pogorevčnik Založba: Franc-Franc, 2012 Cena: 15 € (trda vezava)

Ljubezenke popeljejo v svet prvih simpatij, prepletov drobcenih dlani, skupnega spuščanja ladjic in čofotanja po lužah, razkuštranih misli, pomanjkanja apetita in zgovorne sramežljivosti. Najskrivnejše misli o tisti prikupni osebi se skozi pesemsko kolesje prelijejo v pisanje pisemc in sporočil, vmes se zaiskri kakšno razočaranje ali vname nova iskra, metuljčke v trebuhu pa razvname tudi stik ustnic, kajti "zares le tisti prvi poljub nekaj velja". Preprosta ljubezen, kot jo je v verze in misli ujela Kopinškova, je ravno takšna, kot se v resnici – ne le v knjigi – dogaja v šoli ali na morju, spomladi ali pozimi, na domačem dvorišču ali obali iz sanj.

Vsestranska umetnica Simona Kopinšek, ki je v pesniške vode zaplula leta 2009 s prvencem Antahkaran in drugi obrazi Lepote, je tokrat navdih poiskala pri najpristnejših čustvih, ki grejejo otroška srca in oddaljene spomine odraslih. Zbirka 37 (pri)srčnih pesmi nagovarja mlade bralce, morebiti bo celo postala njihova zaupnica v tistih občutljivih letih, ko prav nihče ne razume isker, ki nenadzorovano razsvetljujejo vsakdan, in pogledov, ki pospešujejo bitje mladih src. Preproste, a zgovorne ilustracije, ki spremljajo pesniški nabor, so delo Aleša Pogorevčnika, ki je v črno-beli svet vtkal rdečo, barvo ljubezni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin