Sreda,
16. 10. 2013,
8.12

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 16. 10. 2013, 8.12

8 let, 5 mesecev

Pred 95 leti se je rodil filozof Louis Althusser

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V alžirskem mestecu Birmendreis se je na današnji dan leta 1918 rodil francoski filozof Louis Althusser, ki velja za enega najpomembnejših marksističnih filozofov.

Čeprav je bil član francoske komunistične partije, jo je pogosto ostro kritiziral, v svojih delih pa je iskal pot med stalinističnim dogmatizmom in meščansko demokracijo.

Althusser je odklanjal stalinistični dogmatizem, hkrati pa je verjel, da meščanska demokracija zaradi kapitalističnih nasprotij človeku ne zagotavlja resnične svobode, je zapisano v Velikem svetovnem biografskem leksikonu.

Kot profesor se je po drugi svetovni vojni zaposlil na pariški Ecole Normale Superiore (ENS), leta 1947 pa so ga zaradi težav z mentalnim zdravjem zdravili z elektrokonvulzivno terapijo.

Leta 1980 je Althusser v bolezenskem stanju zadavil svojo ženo Helene Rytman, zaradi česar je preostanek življenja preživel v psihiatrični bolnišnici.

Med glavna dela filozofa, ki je umrl 22. oktobra 1990, zagotovo spada Kako brati Kapital, poleg tega dela pa še Za Marxa, Filozofija in spontana filozofija znanstvenikov ter Elementi kritike.