Neža Mrevlje

Ponedeljek,
26. 10. 2015,
16.26

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 10. 2015, 16.26

6 let, 11 mesecev

Podjetje Lego zavrnilo uporabo svojih kock za "politično sporočilo"

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
To, da se podjetje Lego aktivno izogiba uporabi svojih kock v projektih in kontekstih s politično vsebino, ni nič novega, pravijo. Od tu tudi razlog za nesodelovanje v projektu Ai Weiweia.

V zadnjih dneh že komunikacija med kitajskim umetnikom in aktivistom Ai Weiweijem ter danskim podjetjem Lego, povezana z umetnikovim novim projektom v Avstraliji, dobiva širše družbene oz. politične razsežnosti. S svojimi donacijami v obliki legokock se, potem ko je Lego zavrnil umetnikovo naročilo večjega števila kock, v imenu tega, da bo projekt kljub vsemu lahko izveden, v dogajanje vpletajo posamezniki in posameznice z različnih koncev sveta.

Projekt je tako že pred nastankom sprožil vrsto vprašanj in odzivov. Umetnik je potrdil, da bo sprejel ponudbe posameznikov in posameznic za donacijo legokock. Kot je včeraj tvitnil: "Da, našel bom način, da jih sprejmem."

Legokocke ne morejo biti del političnega dela Začelo se je z Aievim konceptom za razstavo Andy Warhol/Ai Weiwei v narodni galeriji v Melbournu.

Umetnik, znan po projektih z močno politično konotacijo, pa je pri naročilu predvsem otroških igrač naletel na oviro. Dansko podjetje je namreč pred dnevi zavrnilo povpraševanje njegovega studia po nakupu večjega števila legokock. Zavrnitev so pospremili z besedami, da ne morejo "odobriti uporabe legokock v političnem delu".

Za britanski časnik Guardian je predstavnik podjetja Lego za odnose z javnostmi podal še dodatno obrazložitev. Pojasnil je, da razumejo svobodo izražanja in da nikoli niso prepovedovali projektov, ki so nastali brez neposrednega sodelovanja znamke, vendar projektov s politično konotacijo aktivno in neposredno ne podpirajo, niti v obliki obsežne prodaje ne.

"Zavedamo se, da legokocke danes po vsem svetu kot orodje izražanja na različne načine uporablja na milijone navdušencev, odraslih, otrok in umetnikov, vendar gre za projekte, ki jih podjetje Lego ne podpira. Sami smo namreč zavezani temu, da s svojim izdelkom otrokom prinašamo ustvarjalno igralno izkušnjo. Na globalni ravni zavračamo kakršnokoli aktivno sodelovanje ali podpiranje uporabe legokock v projektih in kontekstih s političnimi pomeni. To načelo ni novo," so v podjetju še zapisali v svoji izjavi.

1,2 milijona legokock za portrete političnih zapornikov Ai Weiwei sicer v nedavno povpraševanje za dostavo večjega števila plastičnih kock, namenjenih prihajajoči razstavi v avstralski galeriji, ni vključil opisa projekta, čeprav naj bi šlo za različico dela, v katerem je že uporabil 1,2 milijona legokock.

V delu Trace, ki je bilo del velike lanske razstave v Alcatrazu, nekdanjem najbolj varovanem ameriškem zaporu, s katero je ustvarjalec nagovoril vprašanje človekovih pravic, svobode in svobode izražanja, je z legokockami portretiral 176 političnih zapornikov in zapornikov vesti. Od Nelsona Mandele, Edwarda Snowdna do Nobelovega nagrajenca, kitajskega disidenta Liu Xiaoboja in drugih.

Cenzura podjetja Lego Zavrnitev podjetja umetnik označuje za cenzuro in diskriminacijo. Petkovo odločitev Lega je na svojem profilu na Instagramu pospremil s komentarjem, da ima podjetje Lego kot komercialna entiteta, ki proizvaja in prodaja igrače ter ustvarja filme in zabaviščne parke za otroke po vsem svetu, v globaliziranem gospodarstvu z vprašljivimi vrednotami vplivno kulturno in politično vlogo.

O odločitvi podjetja Lego je Ai Weiwei javnost prek družabnih omrežij obvestil v petek, na zadnji dan obiska kitajskega predsednika Xi Jinpinga v Veliki Britaniji, in ob novici, da bodo kmalu Legoland gradili tudi v Šanghaju. Nova tovarna na Kitajskem bo zaposlovala približno dva tisoč ljudi, odprli pa jo bodo leta 2017.