Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
20.05

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 20.05

8 let, 3 mesece

Na poti iz nasilja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Gre za knjigo, ki ne sodi med leposlovje, temveč je strokovni priročnik za tiste, ki se srečujejo z nasiljem v družini in za tiste, ki delajo z žrtvami tega nasilja.

Urednica: Špela Veselič Izdalo: Društvo SOS telefon Cena: 19,53 €

Knjiga s podnaslovom Prakse dela proti nasilju nad ženskami, ki jo je društvo SOS telefon izdalo v začetku marca, prinaša izkušnje osmih žensk, žrtev nasilja, in njihovo pot iz odnosa s povzročiteljem nasilja. Ženske pripovedujejo o izkušnjah, ki so jih imele, ko so se obrnile na različne organizacije: na nevladne organizacije, centre za socialno delo, policijo, tožilstva, sodišča in druge.

Knjiga na podlagi izkušenj žensk usmerja pozornost strokovne in drugih javnosti na primere dobrih praks, ki bi jih v Sloveniji bilo mogoče izvajati in uporabljati, če bi bila strokovna javnost senzibilnejša, bolje informirana in bolje seznanjena s problematiko nasilja nad ženskami v družini.

V drugem delu knjige različni strokovnjaki s posameznih vladnih in nevladnih organizacij razpravljajo o primerih dobrih praks, knjiga pa strokovnjake spodbuja, da navedene primere dobrih praks uporabljajo in tako sodelujejo pri spremembi obstoječega sistema v žrtvam prijaznejši sistem, ki bo ustrezal njihovim potrebam.

Pa še odlomek iz knjige: "Ženskam bi rada sporočila, naj se pravi čas obrnejo po pomoč. Prenehajo naj si lagati in prikrivati nasilje z izjavami, kot na primer, da so padle po stopnicah ali se udarile v drog na avtobusu. Vem, da je težko povedati, kaj se v resnici dogaja za štirimi stenami, a je vseeno vredno. Druge izbire pravzaprav ni. Vzgojena sem bila v krščanskem duhu in sem mislila, da moram potrpeti, da bodo otroci imeli očeta. Zdaj vidim, da tudi otroci ne bi šli skozi vse te muke, če bi prej poskrbela zase." (Ana, 56 let)

Ne spreglejte