Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 11. 2013,
15.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 15. 11. 2013, 15.23

8 let

Moč naslovke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pogovor in razstava naslovnic ilustratorke Samire Kentrić, ki jih je ustvarila za knjižno zbirko Koda Študentske založbe.

V Mali galeriji bo 20. novembra v okviru književnega sejma ob 20. uri v Cankarjevem domu odprtje razstave izbranih naslovnic iz humanistične zbirke Koda Študentske založbe. Na razstavi IzBrana dela II – Moč naslovke bodo predstavili delo ilustratorke Samire Kentrić.

Za likovne rešitve Samire Kentrić, ki so nastale v zbirki Koda Študentske založbe, so ob razstavi zapisali, da gre za eno največjih zgodb z naslovnic v Sloveniji. Naslavljajo jo kot politično aktivistko, ki z likovnimi orodji problematizira sodobno družbo. Njene rešitve pa so ikonografsko izrekanje o bistvu zapisanega in presenečajo ravno tam, kjer "mislimo, da je pogled varno udomačen: v popkulturnem in historičnem arzenalu simbolov. Samira ga brezhibno zlorabi in likovno izostri do neprijetnega skelenja, nas popelje do nasmeška, kontemplativnega zrenja, ali, kako lepo, do spoznanja," še pravijo o ustvarjalki. Knjigo avtorica razbira z vsemi čuti kot časovno kapsulo za odčitavanje simbolov družbe, ki jo nagovarja.

V petek, 22. novembra, bo ob 11. uri v okviru spremljevalnega programa v sklopu odra Poskusimo besedo pod pogovorom Moč naslovke – Ilustracija, bližnjica h knjigi ob razstavi potekal tudi pogovor o razmerju med ilustracijo in knjižno naslovnico. Izhodišča pogovora med Samiro Kentrič, Izarjem Lunačkom in Bedito Mlinar in Jožetom Zupanom bo potekal ob izhodiščnih vprašanjih: kaj naredi naslovnica knjigi, kaj vse dobrega se mora zgoditi, da zaživi sinergija med črko in podobo, kakšne so pasti na poti do tega in kako to, da pri nas o naslovnicah tako zelo molčimo? S povabljenimi govorci se bo pogovarjala urednica založbe Ph RED Tadeja Zupan Arsov.

Ne spreglejte