Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
20.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 20.55

6 let, 6 mesecev

Mali otok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mali otok je večkrat nagrajen roman, temnopolte priseljenke v Londonu, ki obravnava nastanek multikulturne družbe.

Avtor: Andrea Levy Izdala: Založba Učila Cena: 4.490 SIT

Družbe, kjer belci zviška gledajo na temnopolte priseljence in kjer se črnci čudijo navadam belcev. Roman brez olepševanja pove pereče stvari, ki jih nisi vedel, a bi jih moral. Čutiš neodobravanje do drugačnosti z obeh strani in na obeh stran popolnoma dojameš njihovo nepoznavanje življenja drugačnih ljudi, ki vodi v neprijetne situacije.

Dogajanje je postavljeno v leto 1948, ko se Velika Britanija sooča s posledicami druge svetovne vojne. Ena od posledic je tudi priseljevanje Jamajčanov, ki v svojih očeh sploh niso priseljenci, ampak upravičenci do dežele, Mati domovine.

Hortense je temnopolta Jamajčanka, ki se nadvse želi živeti v Angliji in po vojni se ji ponudi priložnost, da se v obljubljeni deželi pridruži možu. Hortense je na Jamajki hodila v posebne šole in na učiteljišče, kjer se je seznanila s Wordsworthom, Shakespearjem in se naučila peči drobno pecivo ter je nato nadvse presenečena, ko ji stanodajalka, belka, Queenie reče " nič me ne skrbi, kaj pravijo opravljivci. Ne moti me, če me vidijo s tabo na cesti." A za Hortense je Queenie zgolj slabo izobražena in bedno oblečena belka "nisem bila jaz oblečena v ponošeno domačo haljo brez broške ali nakita, brez rokavic in celo brez čednega klobuka, ki bi malce popravil videz, ampak prav ona, ta mlada Angležinja." Hortense je poročena z Gilbertom Josephom, ki je njen izhod v sili, možnost, da pride v Anglijo. A njena kruta resničnost je zgolj umazana, majhna, siva podnajemniška sobica in kljub odlični izobrazbi neuspeh pri iskanju službe. Zgolj zato, ker je temnopolta.

Gilbert je med vojno prostovoljec pri Royal Air Force, ki se je bojeval za Mati domovino. Že med vojno je imel probleme z barvo svoje kože, saj v kinu povzroči pretep, ker ne želi sedeti v zadnjih vrstah dvorane, kjer so sedeži za temnopolte. Po vojni pa je kljub odličnim zaslugam v vojni samo temnopolti delavec, ki mora sprejeti najslabša dela.

Queenie je poročena z Bernardom, ki je podobno kot Hortense, njen izhod v sili, da se je rešila življenja na kmetiji staršev. Njen zakon ni bil ravno sklenjen iz ljubezni, zato se ji tudi ni lomilo srce, ko se je mož prijavil v vojsko in ko ga nekaj let po vojni še ni bilo domov. Zaradi denarne stiske začne oddajati sobe temnopoltim priseljencem ter s tem izzove nezadovoljstvo in jezo sosedov. In ko se po vojni pojavi pogrešani mož, prav tako ni kaj preveč naklonjen ženinim poslovnim podvigom, zaradi česar se začnejo odnosi med paroma nevarno in hkrati komično zapletati. Piko celotni občutljivi situaciji postavi rojstvo temnopoltega otroka beli materi. Le kje se je zalomilo?

Barviti dialogi skupaj z dinamično zgodbo in mojstrskim pisanjem bralca posrkajo vase.

Ne spreglejte