Ponedeljek,
13. 1. 2014,
15.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 13. 1. 2014, 15.02

6 let, 6 mesecev

Kristalno morje Urše Vidic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Umetnica Urša Vidic navdih črpa iz del nemškega romantika C. D. Friedricha.

V galeriji Kazemate na Ljubljanskem gradu bo v torek, 21. januarja, odprtje projekta umetnice Urše Vidic z naslovom Crystal Sea. Objekt, ki ga bo umetnica predstavila, se nanaša na dela predstavnika nemške romantike C. D. Friedricha. V njegovem delu je namreč našla prostor za svoje ustvarjanje. S pomočjo tehnološkega poustvarjanja prek zvočne in svetlobne manipulacije ter dejanske ledene skulpture je ustvarila okolje večnega ledu, s katerim avtorica čuti posebno povezanost.

Umetničin objekt je nastal v mislih na slike Friedricha, ki je v svojih delih izražal močno sublimno melanholijo in jo združil z občutkom samote; eksistencialnim trpljenjem moškega, ki se sooča z naravo, postane skrivnostno in simbolično, kot je o delu Vidičeve zapisal kustos Michele Drašček.

S to referenco v mislih se je umetnica usmerila k naravi, ledenim pokrajinam Antarktike. "Ta povezanost pa ne izključuje občutka separacije, nekomuniciranja in izolacije, saj je to posledica, ki jo občuti vsako človeško bitje ob konfrontaciji z neznansko močjo negos¬toljubne narave," je še zapisal Drašček. Objekt znotraj galerije, umeščen v prostor nadzora, ki omogoča njegovo izginotje in gledalca postavi nad sicer nepredstavljivo zunanjo moč narave, v obiskovalcih vzbudi tako občutek ambivalentnosti kot numinoznega, je med drugim z besedami delo pospremil kustos razstave.

Pri razvoju objekta je umetnica sodelovala tudi s kiparjem Mirom Rismondom, svetlobnim oblikovalcem Borutom Cajnkom, zvočno opremo pa je pripravil Luka Uršič – Kalu.