Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 9. 2010,
13.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 8. 9. 2010, 13.41

8 let

Knjigo moraš imeti rad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Sem romantik, zmeraj bom trdila, da je knjiga večna," poudarja novinarka in voditeljica modnega šova Supermodel Slovenije, Danaja Vegelj, ki knjižne nakupe najraje opravlja v antikvariatu.

Katero knjigo ste nazadnje prebrali, kakšen vtis je naredila na vas?

Končno sem prebrala Coco Dias ali Zlata vrata Brine Svit, v Parizu živeče slovenske avtorice, ki jo neizmerno spoštujem predvsem zaradi neverjetne sposobnosti premetavanja besed, elegantnega izražanja misli in dejstva, da je ena tistih avtoric, ki ji je uspelo ohraniti kanček starinske romantike. Najbolj očiten vtis, ki so ga name naredila Zlata vrata? Hočem v Buenos Aires, čim prej in brez izgovorov. Hočem se naučiti plesati tango, obuti plesne čevlje in uživati življenje. Brez izgovorov. Katero knjigo (ali knjige) bi priporočili tudi drugim bralcem in zakaj?

Tako kot pri vseh stvareh, ki jih imaš resnično rad, je zame težko izbrati najljubšo knjigo. Eno samo. Ogromno odličnega čtiva je, na piedestal pa uvrščam tri avtorje – dva moška in eno žensko – Henryja Millerja, Leonarda Cohena in Nag Hammadi. Millerjev Kozorogov povratnik je primer sofisticirane erotike v literaturi; ničesar vulgarnega ali odbijajočega ni v nobenem njegovih romanov. Po drugi strani sem vedno oboževala poezijo, zlasti na jesen, ki je moj najljubši letni čas. Knjiga milosti Leonarda Cohena je knjižica nežne spiritualne poezije, ki je ravno prav zrela in hkrati dovolj provokativna, da me vedno znova fascinira. Thunder perfect mind Nag Hammadi je razred zase (in zmeraj bom trdila, da bi jo morala prebrati prav vsaka ženska), čeprav si ničesar ne želim bolj od tega, da bi jo nekoč lahko prebrala v originalni hebrejščini.

Kaj menite o dandanes nadvse priljubljenih priročnikih?

Mislite na bralne priročnike? Jaz sem klasik, knjiga je zame knjiga in knjigo moraš imeti rad, čisto preprosto. Priročniki z nasveti – o branju, o življenju, o smislu – označujejo zelo zahodnjaški pristop, ne samo k branju, ampak k življenju. Če so za koga koristni, krasno, sama pa imam svoje življenje rada tukaj in zdaj. Dobro branje je način bogatenja jezika, način spoznavanja tujih svetov in način odpiranja novih obzorij. Marsičesa sem se naučila iz knjig, marsikatero emocijo sem znala postaviti na svoje mesto šele na podlagi, recimo, poezije Ezre Pounda. Zakaj bi brala priročnike, če imam na voljo toliko vsega? Se pri knjigah, ki vas zanimajo, raje odločite za nakup ali izposojo v knjižnici?

Nakup. Rada imam, da je knjiga moja, da jo lahko kadarkoli vzamem s police, označim stran, jo začutim med prsti, voham papir. Še najraje kupujem v antikvariatu – stare knjige imajo svojo zgodovino, svoj vonj, svoje življenje. Se vam zdijo knjige za tri evre pravi način za zvišanje bralne zavesti Slovencev? V tujini se je tovrsten pristop izkazal za pravilnega, zakaj se ne bi doma? Krasno je, da si lahko namesto dveh skodelic kave privoščiš čisto svojo knjigo. Branje knjig na internetu: da ali ne in zakaj?

Nikoli. Sem romantik, zmeraj bom trdila, da je knjiga večna. Zakaj? Zaradi vonja, občutka, drsenja papirja med prsti. Zaradi slike dveh ljubimcev, ki svojo intimo med vrsticami delita samo še s Pablom Nerudo. Računalnik nekako ne paše k takemu tihožitju.

Ne spreglejte