Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 11. 2010,
9.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 11. 11. 2010, 9.20

8 let

"Knjige so predrage tudi zame"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Priznava mladinska pisateljica, publicistka, igralka in nepogrešljiva popestritev nedeljskih večerov z Mariom, Desa Muck.

Katero knjigo ste nazadnje prebrali, kakšen vtis je naredila na vas? To je bila knjiga Dekle, ki se je igralo z ognjem Stiega Larssona. Trenutno sem v obdobju branja kriminalk, čeprav ne vem, zakaj ta potreba. Larsson je eden od mojih najljubših tovrstnih piscev, ker je temeljit poznavalec ženske duše. In mi je žal, da ga ni več. Trenutno pa vsako jutro preberem stran ali dve iz knjige Alenke Rebula Sto obrazov notranje moči. Sicer sem zelo nenaklonjena duhovni literaturi a la Kurja župca, ker se mi zdi, da gre za manipulacijo z obupanimi in zbeganimi ljudmi. Knjiga gospe Rebula pa je zelo drugačna. Iskrena, oplemenitena s čudovitim jezikom, polna nevsiljive modrosti in prav nič ne koketira z bralci. Velika, pomembna knjiga.

Katero knjigo (ali knjige) bi priporočili tudi drugim bralcem in zakaj? Ojej. V bistvu jim priporočam vse knjige, ki se jih dotaknejo. Pa ni važno, kakšne in čigave so. Pomembno je, da se zaradi njih v človeku nekaj zgodi. Ali ga knjiga spravi v dobro voljo, mu odpre stare rane, da jih lahko očisti, ali pa jo bere samo za to, da mu mine čas in zaradi tega ne napravi kakšne traparije. Skratka, priporočam branje nasploh.

Kaj menite o dandanes nadvse priljubljenih priročnikih? Po navadi imajo bolj kratkoročen učinek, kajti spremembe nastopijo šele, ko zanje dozorimo in gremo v akcijo, ne ko beremo o njih. Je pa prav, da se seznanimo s kakšno teorijo o osebnostni in duhovni rasti. Niso vse tovrstne knjige blef in ropanje že tako ubogih bralcev. Se pri knjigah, ki vas zanimajo, raje odločite za nakup ali izposojo v knjižnici? Za izposojo v knjižnici. Knjige so predrage tudi zame.

Se vam zdijo knjige za tri evre pravi način za zvišanje bralne zavesti Slovencev? Ne vem. Se bo pokazalo. Ljudje, ki nimajo denarja, bodo tudi pri treh evrih razmislili, ali jih bodo porabili za hlebec kruha ali za knjigo, ki je najbrž ne bodo nikoli prebrali. Izbor knjig za tri evre je namreč namenjen knjižnim sladokuscem.

Branje knjig na internetu: DA ali NE in zakaj? Kaj pa vem. Jaz jih zagotovo ne bom brala, ker berem leže in ponavadi jem zraven. Pa nekaj je na tem, da listaš, da diši po papirju, da jo konec koncev lahko zabrišeš na tla, če ti ni všeč.

Ne spreglejte