Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 7. 2008,
9.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 8. 7. 2008, 9.53

6 let, 7 mesecev

Kafka na obali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Glavni junak Kafka Tamura na svoj petnajsti rojstni dan pobegne tisoč kilometrov od doma, kjer se kmalu znajde v primežu nenavadnih in nerazložljivih dogodkov.

Avtor: Haruki Murakami Izdala: Mladinska knjiga, zbirka Roman Cena: 32,95 €

Avtor romana je v zadnjem času nedvomno najbolj znan in priljubljen sodobni japonski pisatelj, vsa njegova dela pa vsesvetovni prodajni hiti. Številni kritiki in laiki, še predvsem pa po izidu romana Kafka na obali, menijo, da bo v prihodnjih letih Nobelova nagrada za literaturo gotovo našla mesto na njegovi polici, že tako obteženi z dolgo vrsto ostalih literarnih priznanj.

Povezujoča nit vseh Murakamijevih romanov je, da ti bralca nikoli ne pustijo zunaj zgodbe. Pri Murakamiju enostavno moraš sodelovati, prisili te, vloga opazovalca je praktično nemogoča. Njegove zgodbe režejo ostro in globoko, pa naj govorijo o osamljenosti in smrti (roman Norveški gozd), hrepenenju po naivni mladostni ljubezni (Južno od meje, zahodno od sonca) ali ljubezenskem trikotniku (Ljubi moj sputnik). Light motiv vseh je tudi pisateljevo poznavanje in navdušenje nad ameriško pop kulturo. Tako so tudi vsi naslovi njegovih del naslovi znanih popevk in pesmi.

Glavni junak Kafka Tamura, ki s svojim despotnim očetom živi samotno življenje, na svoj petnajsti rojstni dan pobegne tisoč kilometrov od doma, kjer se kmalu znajde v primežu nenavadnih in nerazložljivih dogodkov. Potuje po vzporednih svetovih, prehaja iz časa v čas in tako preizkuša bralčevo potrpežljivost doumeti povezavo med realnim in nadrealnim. Resnično in čudežno se v romanu tako tesno prepletata, da se bralcu lahko sicer nemogoče stvari hitro zdijo čisto možne in vsakdanje. Tudi ostali junaki (starec Nakata, ženska-moški gospod Oshimo, gospa Saeki, tovornjakar Hoshino, govoreče mačke idr.) so izdelani nekako twinpeaksovsko, skrivnostno, tako da bi delo žanrsko še najbolj opredelili z magičnim realizmom. Skozi metaforično pripoved spoznavamo določene življenjske resnice, ki nas navedejo k razmišljanju. Ni vse v denarju in genialnem umu, tudi preprost človek lahko živi zadovoljno življenje, saj ima kvalitete, ki pa jih na primer bistroumneži, bogataši in drugi nimajo. Življenju ne moreš ubežati, kamorkoli greš, se nekaj dogaja, nabiraš nove izkušnje. Vsi doživljamo razočaranja in vsako negativno dejanje ima svoj razlog.

Zgodbe smisel iščočega Kafke, ki pri svojem popotovanju ves čas vzdržuje most med realnim in imaginarnim, ne moremo docela razumsko interpretirati, kar pa ne pomeni, da je ne moremo doživeti kot dovršeno stvaritev. Nasprotno, delo boste težko odložili brez, da bi pripotovali do konca. Kljub imaginarnosti in mračnosti, pa Murakami nikoli ne ostaja brezizhoden, temveč realen, kar pripomore k temu, da bralec v zaključku ne ostaja v suspenzu, temveč si olajšano oddahne.

Ne spreglejte