SiolNET. Trendi Kultura
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Joga - transformacija telesa in uma

1

termometer

Gre za strokovni priročnik o jogi, ki na preprost, a sistematičen način predstavi različne tehnike, ki nas popeljejo od telesa in dihanja do zavedanja, obvladovanja in razumevanja samega sebe.

Avtor: Blaž Bertoncelj Izdala: Založba Devi Cena: 30 €

Gre za strokovni priročnik o jogi, ki na preprost, a sistematičen način predstavi različne tehnike, ki nas popeljejo od telesa in dihanja do zavedanja, obvladovanja in razumevanja samega sebe. Knjiga nas najprej pouči o načinih izvajanja joge in o uporabi pripomočkov, nato pa podrobno predstavi jogijske položaje ali asane. Pri vsaki asani je natančen opis izvajanja položaja, za lažjo predstavo pa je zraven tudi fotografija. Vsak položaj pa ima tudi prilagojen način izvajanja, namenjen je tistim, ki klasičnega načina zaradi zdravstvenih ali drugih telesnih omejitev ne zmorejo.

Avtor opisuje pozitivne učinke izvajanja določenega položaja in opozarja, na kaj je treba pri izvajanju paziti. K vsakemu položaju pa je dodal tudi nasvet za izkušene. Ker je dihanje pri jogi zelo pomembno, je eno od poglavij v celoti namenjeno pranajami - tehnikam nadzora dihanja, v naslednjih poglavjih pa avtor predstavi še ostale pomembne aspekte joge, kot so: mudre, koncentracija in pozornost ter meditacija.

Na koncu knjige so predstavljene vaje, ki jih lahko posameznik izvaja zjutraj za prebujanje, zvečer po napornem dnevu, asane za lajšanje menstrualnih težav in posebne vaje za nosečnice.

Čeprav bi knjigi koristila privlačnejša naslovnica in bolj domiselno oblikovanje, so njene odlike preglednost, strokovnost in široka uporabnost, saj lahko v njej najdejo uporabne nasvete tako začetniki kot tisti, ki se z jogo ukvarjajo že vrsto let.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin