Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
20.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 20.46

6 let, 6 mesecev

Ime mi je rdeča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred osmimi leti izdan roman je kmalu postal največja turška knjižna uspešnica vseh časov.

Avtor: Orhan Pamuk Izdala: Mladinska knjiga Založba Cena: 27,08 €

Letošnji Nobelov nagrajenec Orhan Pamuk je ta čas najbolj znan in priznan turški romanopisec; njegova dela so prevedena v več kot petindvajset jezikov, za katera je prejel številna ugledna priznanja. Izhaja iz bogate patricijske družine v Istanbulu s slikarsko tradicijo, ki ji je v mladih letih za kratek čas sledil, pri 23 letih pa je vse svoje interese usmeril v pisateljevanje. Lani je bil v reviji Time uvrščen na seznam stotih najvplivnejših ljudi na svetu, ki naj bi s svojo močjo, talentom, znanjem in moralnim zgledom spreminjali svet.

Pred osmimi leti izdan roman je kmalu postal največja turška knjižna uspešnica vseh časov. Že po grobem preletu kazala se razkrije dinamičen način predstavljanja zgodbe; posamezna poglavja pripovedujejo različni pripovedovalci od živečih do mrtvih, človeških, rastlinskih in živalskih. Dogajanje je postavljeno v Istanbul v 16. stoletju, kjer smo že v prvem poglavju priča umoru. Začetna informacija je predstavljena dovolj atraktivno, da bralec kljub dokaj zajetnemu svežnju sedemstotih strani brez večjega napora spremlja zgodbo do konca. Na limanice pa nas ne ujame le pričakovanje razkritja morilca, temveč tudi kar nekaj zanimivih spremljajočih vsebin, ki tkejo celotno zgodbo. Ujamemo se v razkol med orientalskim in zahodnim pogledom na slikarstvo, vlogo avtorstva v umetnosti, v skrunjenje tradicije in islama, ljubezensko zgodbo …

Čeprav pisatelj sam zase trdi, da je le romanopisec ter da ga politika ne zanima, je zaradi svojega javno izrečenega mnenja o človeških svoboščinah, med drugim tudi o pravicah žensk v islamu, v svoji domovini, ki mu že dvajset let ni namenila nobene literarne nagrade, deležen številnih kritik, medtem ko se tuje nagrade kar množijo. Zveni znano?

Pamuk meni, da je "razdor med Vzhodom in Zahodom, med islamom in krščanstvom nepotreben …to je tisto, za kar se zavzemam v svojih delih."

Ne spreglejte