Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 8. 2010,
10.54

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 19. 8. 2010, 10.54

8 let, 2 meseca

Držala se bom tradicionalnega formata ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
... obljublja prevajalka ameriškega rodu, ki elektronskim knjigam sicer priznava njihove prednosti, a si ji zdi žalostno, da bi knjige v papirnati obliki enostavno opustili.

Katero knjigo ste nazadnje prebrali in kakšen vtis je naredila na vas?

Poletje je ravno pravi čas za prebiranje obsežnih trilerjev. Ravnokar sem prebrala knjigo The Girl with the Dragon Tattoo, ki me je navdušila. Gre za vrsto knjige, ki ji ni treba biti ne realistična ali posebej umetnostna ali literarna, ampak jo je tako, kot je, preprosto pravi užitek prebrati. Ko se enkrat zatopiš vanjo, je preprosto ne moreš več odložiti. Zdaj ko je to branje za mano, se končno lahko spet vrnem k stvarem, kot so na primer občasna priprava kosila in odgovarjanje na tale vprašalnik, stvari torej, ki jih že dolgo zanemarjam. Nato pa bo spet napočil čas za novo knjižno opravilo in druge stvari bodo znova postavljene na stranski tir.

Katero knjigo (ali knjige) bi priporočili tudi drugim bralcem in zakaj?

Ne vem. Vse je odvisno od trenutnega razpoloženja. Tistim na počitnicah bi zagotovo priporočila The Girl with the Dragon Tattoo, če pa vas privlači resnejše čtivo, pa predlagam knjigo The Land of Green Plums avtorice Herte Müller. Gre za izjemno poetično in čudovito napisano branje.

Kaj menite o dandanes nadvse priljubljenih priročnikih?

Priročniki mi niso preveč ljubi. Po navadi ne berem knjig zato, da ugotovim, kako lahko nekaj storim, navadno se kar izgubim v njih. Občasno jih sicer prebiram zato, da rešim specifično težavo ali se nekaj naučim, tako kot nekdo uporablja kuharsko knjigo, ne berem pa jih zaradi zabave ali globljega razsvetljenstva.

Se pri knjigah, ki vas zanimajo, raje odločite za nakup ali izposojo v knjižnici?

Ker večinoma berem v angleškem jeziku (vsaj ko berem za lastno zadovoljstvo, medtem ko je branje za potrebne prevajanje druga stvar), si moram knjige kupiti. Kupujem v založbi Vale-Novak ali v Konzorciju ter prek spletne strani Amazon.com in na potovanjih.

Seveda bi želela imeti reden dostop do knjižnice s knjigami v angleškem jeziku, a ker to ni mogoče, jih pač kupujem. Kupovanje knjig je v primerjavi z izposojo večja zaveza, prav tako kot je poroka večja zaveza kot sestajanje na zmenku in tako preprosto kupujem manj, bolj premišljeno in preudarno. Kar pa je škoda, saj sem prepričana, da tako precej zamudim.

Se vam zdijo knjige za tri evre pravi način za zvišanje bralne zavesti Slovencev?

Absolutno se strinjam. Knjige so v Sloveniji občutno predrage.

Prebiranje knjig na internetu: da ali ne in zakaj?

Pri svojem delu in raziskovanju pogosto uporabljam internet in iskalnik Google, kar je res krasno. Tega ne morem zanikati in ne morem si predstavljati, kako sem nekoč zdržala brez tega.

Kar se tiče prebiranja za lastno zadovoljstvo, pa bom sčasoma verjetno razmislila o nakupu naprave i-book ali česa podobnega. Elektronske knjige imajo zagotovo veliko prednosti, vendar se mi zdi kar malce strašljivo in žalostno, da bi tiste v papirnati obliki opustili. Karkoli si bodo pač že izmislili, mora zame biti estetsko in prijetno, ravno pravšnje teže za prebiranje v postelji in na plaži, prijetnih barv, kontrastov in oblike pisave.

Preizkusila sem že bralnik Kindle, vendar je preveč grd in sivkast, zaslon pa preveč "mrtev". Upam, da bo Applu kmalu uspelo pripraviti nekaj, kar bo senzualno tako prijetno kot knjiga. Dokler pa jim to ne uspe, se bom držala kar tradicionalnega formata.

Ne spreglejte