SiolNET. Trendi Kultura
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Annina poroka

1

termometer

Samska mati, pisateljica Sonia se na dan hčerine poroke, edinke, spominja njunega skupnega življenja ter dela obračun sama s sabo.

Avtor: Nathacha Appanah Izdala: Založba Sanje Cena: 24,90 €

Mlada pisateljica in novinarka Nathacha Appanah prihaja z Mavricija in od leta 1998 živi in ustvarja v Franciji, kjer jo je pod okrilje vzela ugledna založniška hiša Gallimard. Annina poroka (2005) je njen tretji roman, zanj je na francoskem knjižnem sejmu dobila veliko nagrado občinstva.

Samska mati, pisateljica Sonia se na dan hčerine poroke, edinke, spominja njunega skupnega življenja ter dela obračun sama s sabo. Skozi intimno pripoved neodločne ženske se v enem samem dnevu sprehodimo po dogodkih, ki so jo zaznamovali. Zastavlja si nešteto vprašanj njenega odnosa s hčerjo. Pri Soniji je ves čas prisoten strah, da ni bila dovolj dobra mati, poraja se ji občutek krivde pred hčerjo, vprašanje o pravilnosti njene vzgoje in kljub ogromni zunanji in notranji razliki iskanje podobnosti med njima.

Njun položaj je malce preobrnjen: tu je mati tista, ki je malce neprilagojena, posebna, odštekana, hči pa utelešenje pridne, meščanske punčke, ki ji ležijo čisto druge stvari kot materi. "Zadnje čase je videti, kakor da bi bila ona mati, da me poučuje in mi predava neko pojmovanje družine, tradicionalnih in nespremenjenih vrednot ... kakor da bi dobila nov status, status poročene ženske, in bi jo to dvignilo nadme ... in tako, kadar mi hči predava o življenju, spravim jezik za zobe in se nasmehnem."

Roman je izredno berljiv, ki zahteva počasno branje in ponovno prebiranje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin