Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2013,
12.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

recept suši Japonska

Torek, 21. 5. 2013, 12.27

7 let, 12 mesecev

Zvijte si svoj veganski suši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Suši na Japonskem sploh ni tako priljubljen, kot je moden drugod po svetu. Japonci imajo raje druge vrste hrane, recimo rezance ali juhe. Suši pa je postal nekakšna zahodnjaška hitra zdrava prehrana.

Z japonsko kuhinjo je tako: ali vam je všeč ali pa jo sovražite. Kombinacije okusov so Zahodnjakom nenavadne. Surove ribe in riž se res zdijo kot nekaj, česar ne bi nikoli jedli.

Obstajajo tri osnovne različice sušija, odvisno od tega, kako je pripravljen. Maki suši je zvit in narezan na kolobarje. Nigiri je kepa riža, na katerega je položen kos ribe, temaki pa so mali škrniclji, polnjeni z dobrotami. Kombinacija okusov okisanega riža, surove ribe, alg nori, sojine omake, vasabi paste in vloženega ingverja je naravnost ubijalska.

Toda s sušijem je tako, da je postal modna hrana. Ker japonska hrana velja za zelo zdravo, so ga posvojili vsi, ki radi jedo lahko in svežo hrano. Še bolj pa so nad sušijem navdušeni vegetarijanci in vegani. Kajti v riž je mogoče zaviti vse vrste zelenjave, največkrat kumare in vložene redkvice, poleg tega pa je mogoče riž nadomestiti z nekuhanimi sestavinami. Okus seveda pri tem trpi, a zdravo je menda še bolj.

Suši si lahko zvijate tudi doma. To ni nobena znanost, potrebno pa je malo prakse. V prvem poskusu bo verjetno riž premalo kuhan ali pa preveč lepljiv, zvitek pa ne bo dovolj trden. Nekaj trikov: nori alge obrnite z grobo stranjo navzgor. Tako se bo riž bolje sprijel z algami in suši ne bo razpadal. Riž naložite do dveh tretjin podlage iz alg, ribe in zelenjavo položite na sredino riža. Suši začnite zavijati na spodnjem robu, ki ga položite čez riž in ribe ter ga stisnete, šele nato ga zavijte. Zavijajte ga s pomočjo bambusne podlage, konec lista alge pa navlažite z vodo, da se bo zalepil. Zvitek režite z ostrim nožem, ki ste ga prej namočili v hladno vodo.

Vaja dela mojstra in po nekaj poskusih bodo tudi vaš domač suši profesionalen.

Veganski suši s cvetačo polovica cvetače skodelica oreščkov makadamije dva korenčka pol avokada rdeča paprika zavitek alg nori sojina omaka svež ingver

Cvetačo očistite in narežite na manjše koščke. Skupaj z oreščki makadamije jo v multipraktiku zmiksajte v pasto. Korenček, avokado in rdečo papriko narežite na tanke trakove. Na mizo položite list alg nori, nanj do dveh tretjin nadevajte pasto iz cvetače in oreščkov približno za pol centimetra debelo. Na sredino položite narezan korenček, avokado in papriko ter suši zvijte tako, da ga med zvijanjem nenehno stiskate, da se sprime. Narežite ga na okrogle grižljaje. V sojino omako naribajte svež ingver. Postrezite. Vsak grižljaj sušija, preden ga pojemo, pomočimo v omako.

Ne spreglejte