Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 1. 2015,
13.42

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

recept vikend kosilo hujšanje dieta zima zimska rekreacija

Petek, 16. 1. 2015, 13.42

5 let, 4 mesece

Zimska hrana za hujšanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Kako kuhati nizkokalorično hrano v času, ko na trgu ni lokalne solate?

V psihološkem zborniku univerze v Scrantonu so objavili raziskavo o novoletnih zaobljubah. Sploh ni presenetljivo, da je na prvem mestu med obljubami, ki si jih damo ob novem letu, hujšanje. To obsega kar 38 odstotkov novoletnih zaobljub.

In potem ni čudno, da je takoj po novem letu povsod polno shujševalnih nasvetov. In da – kako prebrisano – ravno tedaj v trgovinah v akcijah prodajajo gimnastične žoge, podloge za vadbo, hlače za fitnes in podobno nujno opremo za hujšanje.

A vsi, ki se za hujšanje odločijo pozimi, naletijo na težavo. Kot prvo v tem letnem času ni veliko sveže zelenjave, vsaj ne z lokalnih gredic, ta pa je najbolj zaželena oblika prehranjevanja med hujšanjem. Razen seveda, če se ne odločijo za dieto s kislim zeljem.

Ko nas pozimi zgrabi želja po krepkih jedeh … Druga težava je, da nam pozimi telo samo od sebe sporoča, da moramo jesti močno hrano. Tudi ljudje, ki na primer ne jedo svinjine, pozimi dobijo nenadne napade nujnega prehranjevanja s kranjskimi klobasami in panceto. To vem iz lastne izkušnje. Solatka pozimi preprosto ni dovolj. Naš biološki zapis koprni po resni hrani.

Kaj torej storiti? So rešitve. Tudi zimska sezonska živila so lahko nizkokalorična. Na primer gomoljnice so okusne in lahko jih pripravimo v juhi, solati ali kot prilogo. Namesto lahkih solat si skuhajmo lahke juhe. Za sladice namesto poletnih lahkih granit naredimo piškote z ovsenimi kosmiči. Namesto svinjskih rebrc pa je prav okusna tudi suha puranja krača.

Danes bo torej na jedilniku zimsko kosilo za vse, ki se še držijo novoletnih shujševalnih obljub. Začimbe v šari po maroško nadomestijo sušeno svinjino v slovenski različici. Ploščat kruh, ki ga postrežemo ob enolončnici, sledi principu "manj kruha, manj kalorij". Pečena jabolka, ki bi morala biti kot sladica pri nas pozimi večkrat na mizi, pa imajo dodatek goji jagod, za občutek, da jemo še bolj zdravo. Vse skupaj manj kot 500 kalorij, ki kljub temu pogrejejo.

Šara po maroško

2 čebuli 2 stroka česna 2 žlici paradižnikove mezge 2 žlici čili paste (lahko harise ali katerekoli druge čili paste) 4 korenja 2 kolerabi 2 krompirja 1 repa četrtina jedilne buče pločevinka čičerike pločevinka pelatov 2 žlički kumina (kumin ni ista začimba kot kumina, se pa dobi tudi pri nas v bolje založenih trgovinah) žlica olivnega olja sol, poper pest nasekljanega peteršilja (lahko tudi zamrznjen koriander)

Na oljčnem olju prepražimo nasekljano čebulo in česen, dodamo paradižnikovo in čili pasto. Dodamo na kocke narezano kolerabo, repo in krompir, na kolute narezano korenje, potresemo s kuminom in malce podušimo. Zdaj enolončnica prijetno zadiši. Zalijemo z vodo, dodamo čičeriko in na kose narezano bučo ter pločevinko nasekljanih pelatov. Posolimo, malce popopramo in kuhamo dobrih 20 minut. Potresemo z nasekljanim peteršiljem ali, še boljše, s koriandrom, če smo ga poleti shranili v zamrzovalniku. Postrežemo s ploščatim kruhom.

Ploščat kruh

2 skodelici moke ščepec soli približno skodelica vode maslo ghee

Ploščat kruh je pravzaprav osnovna oblika kruha, ki se pripravlja brez kvasa. Razširjen je na Bližnjem vzhodu, v Afriki in Aziji. Priprava je preprosta. Moko posolimo, po občutku dodamo vodo, da z gnetenjem dobimo gladko testo. Pustimo stati dobro uro. Nato vzamemo pest testa in ga razvaljamo v krog. Ponev namastimo z maslom ghee in na vroči ponvi na hitro na obeh straneh popečemo kruh. Topel kruh zavijemo v krpo. Postrežemo ga z enolončnico.

Pečena jabolka

4 jabolka (primeren je zlati delišes) pol žličke cimeta 3 žličke medu sok ene pomaranče pest sušenih goji jagod

Jabolka umijemo in izdolbemo peške. Med zmešamo s cimetom in malo pomarančnega soka ter vse skupaj nadevamo v jabolka. Pekač z jabolki, v katerega smo prilili za pol prsta vode, damo v pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija, in pečemo približno 40 minut. Med pečenjem jabolka še nekajkrat polijemo s pomarančnim sokom. Ko so jabolka že skoraj pečena, po njih potresemo goji jagode, jih še enkrat prelijemo s pomarančnim sokom in pečemo še nekaj minut. Jabolka lahko postrežemo topla ali hladna.

Ne spreglejte