Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 12. 2007,
8.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 4. 12. 2007, 8.57

8 let

Zavita pregreha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za mnoge sladokusce je najbolj prijeten čas po osrednjem obroku, ko so glavne jedi mimo.

Torej takrat , ko je ostalo le še malo prostora, da odličen obed kronamo z nečim slastnim. Med mnogimi slaščicami težko najdemo tako razširjeno in samoumevno, kot je zavitek. Slastna mešanica krhkega testa in sočnega polnila, ki je najboljša sveža, naravnost iz babičine pečice. Med zavitki vsekakor prednjači jabolčni, vseeno pa so več kot odlične druge različice, ki v dolgih zimskih večerih dodobra ogrejejo.

Vlečeno testo za zavitke in štruklje Sestavine: - 30 dag moke - 1 žlica olja - žlička soli - 1 jajce - olje za mazanje

Moko presejemo v skledo, da jo zrahljamo. V sredi naredimo jamico, vanjo damo sol, olje in jajce. Prilivamo mlačno vodo, s prsti mešamo in pazimo, da imamo na sredi vedno gladko testo. Ko je testo primerno gosto zamešeno, ga začnemo gnesti - lahko ga gnetemo z rokami ali električnim mešalnikom za testo. Dobro pregneteno testo oblikujemo v hlebček, ga namažemo z oljem in pokrijemo s toplo skledo. Počivati pustimo pol ure. Hlebček nato pomokamo, ga razvaljamo ali razvlečemo najprej nekako za velikost večjega tortnega modela in pri tem pazimo, da robove zvaljamo, kar se da tanko. Preden ga začnemo vleči, ga namažemo z oljem, da laže poravnamo gube, ki morda nastanejo pri vlečenju. Razvlečemo ga v kvadrat ali pravokotnik. Rob, ki pogosto ostane debelejši, porežemo.

Češnjev zavitek s kruhovim nadevom Sestavine: - 35 dag vlečenega testa (kupljenega ali domačega) - 8 dag masla ali kisle smetane za kapljanje - 1,5 kg češenj - 3 jajca - 12 dag sladkorja - 6 dag namočenega in ožetega kruha - 2,5 dl kisle smetane - limonina lupinica

Kupljeno testo na pomokanem prtu razgrnemo, če pa smo ga pripravili sami, ga najprej razvaljamo in nato razvlečemo. Stepemo trd beljakov sneg, nato mu primešamo sladkor in rumenjake. Stepamo dalje, da se vse skupaj dobro speni in naraste, nato primešamo ožet kruh, smetano in naribano limonino lupinico. Razvlečeno testo namažemo z obeh strani po tretjini površine s kruhovim nadevom in po nadevu potresemo izkoščičene češnje. Srednjo, prazno tretjino, pokapljamo le z maslom ali smetano. Testo s pomočjo prta z obeh strani zavijemo proti sredini, nato zavitek položimo na namazan pekač in pečemo 50 minut pri 1800 C. Med peko ga namažemo s smetano ali mlekom, da se ne izsuši. Pečen zavitek vzamemo iz pečice in ga za nekaj minut pokrijemo z drugim pekačem, nato ga narežemo in posipamo s sladkorjem.

Smetanov zavitek Sestavine: - 35 dag vlečenega testa (kupljenega ali domačega) - 8 dag masla za kapljanje - 1 dl mleka - 3 dl goste domače ali kisle smetane - 4 jajca - 10 dag sladkorja - limonina lupinica - malo soli - 4-5 žlic sveže naribanega starega kruha

Kupljeno testo na prtu razgrnemo, če imamo domače testo, ga razvaljamo in razvlečemo. Testo z obeh strani po eni tretjini namažemo s smetanovim nadevom, srednjo tretjino pa kot ponavadi pokapljamo z maslom. Smetanov nadev pripravimo tako, da v smetano zamešamo rumenjake, sladkor, limonino lupinico, malo soli, nariban kruh in trd beljakov sneg. Narahlo premešamo. Testo s pomočjo prta z obeh strani zavijemo, zavitek položimo na namazan pekač, prelijemo z mlekom in pečemo 45-50 minut pri 180°C.

Pehtranov zavitek Sestavine: - 35 dag vlečenega testa - 1 sladka smetana (za mazanje zavitka) - 8 dag masla za kapljanje - 2 žlici narezanega pehtrana - 5 dag masla - 3 ali 4 jajca - 8 dag sladkorja - 1 vrečka vaniljinega sladkorja - limonina lupinica - 3 dl kisle smetane - 2 žlici drobtin

Kupljeno testo razgrnemo na prt, domače pa najprej razvaljamo, nato razvlečemo. Maslo pustimo na sobni temperaturi, dokler se ne razmehča. Mehkega umešamo, postopno dodamo rumenjake, sladkor, vaniljinega sladkor in limonino lupinico. Vse penasto umešamo, prilijemo smetano, dodamo drobtine in narahlo zamešamo trd beljakov sneg. Dve tretjini testa namažemo z maslenim namazom in potresemo z narezanim pehtranom, ostalo testo pokapljamo s stopljenim maslom. Zvijemo, zavitek položimo na namazan pekač in namažemo s smetano. Pečemo 45-50 minut pri 180°C.

Ne spreglejte