Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 6. 2015,
8.32

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

advertorial Spar Slovenija lokalna hrana

Sreda, 10. 6. 2015, 8.32

2 meseca, 1 teden

Zakaj kupovati domače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če kupujemo izdelke slovenskih pridelovalcev in rejcev, si zagotovimo hrano, ki je polnejšega okusa in bolj hranljiva. Poleg tega pa spodbujamo domače gospodarstvo.

Uvoženo ali domače?

Pri nakupovanju smo vedno bolj premišljeni, pazimo, kaj kupimo, in tako med drugim skrbimo za zdrave prehranjevalne navade. Imamo dve možnosti: da kupujemo uvoženo hrano, ki je včasih nekoliko ugodnejša, ali pa domačo, ki pa je bolj kakovostna. Na srečo tudi zadnja postaja cenovno ugodna, zato izbira pravzaprav ni več težka.

Lokalna hrana je bolj zrela, sveža in polnejšega okusa. Uvoženo sadje in zelenjava se obirata, ko še nista popolnoma dozorela, medtem ko lokalni pridelki v času zrelosti zgolj v enem dnevu pridejo na trgovinske police. S tem ohranijo več hranljivih snovi. Tudi pri kakovosti mesa je pomembno, da je sveže in so živali primerno rejene.

Prednosti lokalno pridelane hrane

Boljša kakovost

Uvožena sadje in zelenjava se obirata, ko še nista popolnoma dozorela, medtem ko lokalni pridelki v času zrelosti zgolj v enem dnevu pridejo na trgovinske police. S tem ohranijo več hranljivih snovi. Prav tako je pomembna premišljenost pri kupovanju mesa. Pri tem je najpomembneje, da je sveže in pravilno pridobljeno, torej da so živali primerno rejene.

Manj konzervansov

Domači pridelki in doma rejeno meso vsebujejo tudi manj konzervansov kot uvožena hrana, saj zadnja prepotuje veliko daljšo pot do našega krožnika.

Podpiranje slovenskega kmetijstva

Poleg kakovostnejših živil pa ima kupovanje lokalne hrane še širši pomen, saj s tem vplivamo na razvoj in ohranjanje slovenskega kmetijstva. Poleg tega se tako ohranja in razvija podeželje. Z večanjem kupovanja lokalnih pridelkov in proizvodov pa se ustvarjajo tudi nova delovna mesta.

Skrb za okolje

Prevoz uvožene hrane povzroča onesnaževanje okolja, zato s kupovanjem slovenskih pridelkov prihranite marsikateri prevoženi kilometer dostavljavcev iz tujine.

Kje kupiti sveže in lokalno?

Tudi slovenski trgovci se zavedajo, da so potrošniki vse bolj ozaveščeni, hkrati pa poznajo pomen kakovostne hrane za zdravje. Zato pri Sparu Slovenija skrbijo, da je na njihovih policah vedno več pridelkov domačega kmetijstva.

Ker vedo, da danes nima vsak te sreče, da bi imel doma pridelane izdelke lahko na dosegu roke, si prizadevajo, da pridelki slovenskega porekla zavzemajo velik in vse pomembnejši delež njihove ponudbe. Tako so skrajšali pot od njive do mize, s čimer zagotavljajo sveže izdelke. Da jih kupci lažje in hitreje najdemo, so jih označili z oznako Slovenija, moja dežela, ki olajša nakup tistim, ki prisegajo na kakovostno slovensko hrano.

Cenimo domače

Pri Sparu Slovenija se zavedajo izjemne naravne danosti, ki jo nudi Slovenija, zato svojim kupcem pod sloganom Slovenija, moja dežela, cenimo domače zagotavljajo kakovostno sadje in zelenjavo, ki je polnega okusa, arome in višje hranilne vrednosti. Skrbijo, da so pridelki čim bolj sveži, zato ti od njiv do polic potujejo manj kot 24 ur.

Vzrejeno v Sloveniji

Z oznako Slovenija, moja dežela, vzrejeno v Sloveniji v trgovinah Spar in Interspar označujejo meso slovenskih rejcev. Prav tako predstavlja njihovo zavezo, da kupci vsak dan lahko uživajo sveže in okusne mesne jedi. S partnerstvi z domačimi rejci in zadrugami podpirajo slovensko kmetijstvo ter si prizadevajo za ohranitev in razvoj slovenskega podeželja. Tako so še tesneje vpeti v celoten proces pridelave, s čimer zagotavljajo preverjeno kakovost in sledljivost mesa.

Ne spreglejte