Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 9. 2015,
10.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vino Štajerska Ritoznoj

Ponedeljek, 7. 9. 2015, 10.12

6 let, 6 mesecev

Vinska veselica po štajersko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prvo jesensko deževje ni ustavilo štajerskih vinarjev, ki so pred novo trgatvijo na ogled in pokušino postavili pridelek iz preteklih let.

Tudi letos je bil prvi septembrski konec tedna na Štajerskem obarvan vinsko – no, še bolj vinsko kot običajno. Tik pred začetkom trgatve je pač treba narediti še malce prostora v kleteh in to je najlažje storiti tako, da ljudstvo povabiš na kozarec ali tri.

Še pred dvema letoma so bili dnevi odprtih štajerskih kleti veliko bolj množična prireditev, na kateri so sodelovali praktično vsi pomembnejši štajerski vinarji. Zakaj je skupen trud za promocijo štajerske kapljice razvodenel, ne bomo ugibali, raje bomo popisali dva dogodka, ki smo jima bili priča pretekli konec tedna.

Vinska trojica v Ritoznoju Kljub neprijaznemu vremenu sta namreč na dveh štajerskih koncih, v Ritoznoju in Jarenini, potekali dve veseli vinski prireditvi (še eno je prirejal tudi Franci Cvetko nad Veliko Nedeljo, kamor pa se nam tokrat ni uspelo prebiti). V Ritoznoju, slikovitem vinogradniškem koncu na obronkih Pohorja, je Matjaž Frešer na svoje posestvo povabil še dva vinarja, Gregorja Mikuža iz Radizela in Mateja Vračka iz Jurija, vinsko ponudbo pa sta s hrano podlagali bližnja kmetija Pri Kovačniku in gostilnica Polenta.

Simpatični dogodek, ki so ga pospremili z glasbeno podlago lokalnih glasbenih skupin, od vokalistk do instrumentalistov, je enega od vrhuncev doživel v nekoliko nenavadnem okolju. Čeprav so cerkve in vino vsekakor povezani, so tokrat cerkev ob Frešerjevi kleti spremenili skorajda v gostilno – medtem ko so prostor pred oltarjem zasedli glasbeniki, so natakarji zbranemu občinstvu v klopeh natakali Frešerjeva, Mikuževa in Vračkova vina. Morda bo pri tem kdo dobil navdih za nabiranje novih faranov …

Benediktinska vina in ljubljanski kuhar Kljub zanimivemu ambientu in simpatični družbi pa je bilo treba vzeti pot pod noge, čakal nas je namreč še obisk benediktinskega vinarskega obrata Dveri Pax v Jareninskem dvoru. Nekoč propadajoče posestvo je po temeljiti prenovi spet zasijalo, pred kratkim pa so v dvorcu uredili še moderen degustacijski prostor, ki je skupaj z imenitno grajsko kletjo sprejel precejšnjo množico gostov.

Te je zagotovo privabil tudi znani gostujoči kuhar, Igor Jagodic iz restavracije Strelec na Ljubljanskem gradu, ki je poskrbel za večerjo, medtem ko so jareninski vinarji radodarno tešili žejo s praktično vsemi vini, ki jih imajo v ponudbi, od preprostega Janeza do zanimive modre frankinje Murski vrh in izjemnega sauvignona Vajgen. Po vsem tem je bil koncert skupine Soulfingers le še pika na i prijetni soboti, ki je niso mogli pokvariti niti strele, grmenje in hudourniški nalivi.

Ne spreglejte