Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 12. 2013,
12.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ocenili smo vino božič večerja

Četrtek, 19. 12. 2013, 12.49

8 let

Vino za božično večerjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Naj bo puran, svinjska pečenka, jagnje ali krvavice - ob božični večerji naj se pije tudi vrhunsko vino.

Božična tradicija pri nas ni tako strogo določena, kot je denimo velikonočni zajtrk ali Martinova pojedina. Za božič ni zapovedan puran, niti jagnjetina, pričakuje se le, da je na mizi potica. Ali pa tudi ne. Zato je božična večerje prepuščena domišljiji gostiteljice ali pa družinski tradiciji. In takšna je tudi izbira vina – prilagojena vsakoletnemu izboru jedi. Tako je najbolje, da vas pred izbiro vina za božično večerjo opomnimo le na osnovna pravila kombiniranja hrane in vina.

Za aperitiv ne gre drugače, kot da izberete peneče vino. A ker se mehurčki lepo podajo tudi k predjedem, lahko odpiranje steklenic penečega vina nadaljujete tudi še ob paštetkah iz lososa. Načeloma bi peneče vino lahko pili vse do glavne jedi, ki je za božični večer navadno mesna in obilna. Če pa se odločite za ribjo glavno jed, lahko vztrajate pri penečem vinu, recimo s šampanjcem blanc de blancs ali rosé. Ali pa ga zamenjate za bela vina iz doline Loare ali novozelandske sauvignone. K ribam se poda tudi lahko rdeče vino, morebiti modri pinot, ki se bo lepo ujel tudi s perutnino. Nadevan puran in modri pinot sta tako zmagovalna kombinacija, dobro pa se bo obnesel tudi tempranillo iz Rioje.

Za težko mesovje v obliki jagnjetine ali govedine pa so nedvomno primerna vina z močnejšim karakterjem, bordojci, supertoskanci, argentinski malbec ali naše Veliko rdeče, če ste ljubitelj, pa tudi teran.

Po teh vinih in jedači vam verjetno ne bo ostalo veliko apetita še za sladico. Pa vendar se je vredno potruditi in poleg potice srkniti malce tokaja ali celo portovca, če je potica čokoladna ali lešnikova. Če pa bo zunaj snežilo, k potici spada ledeno vino. Za popolno božično pravljico.

Zidarich Ruje 2006

Klet Zidarich leži v samem osrčju italijanskega Krasa, na edinstvenih tleh, saj tu prevladujeta kamen in rdeča prst. Del kleti je globoko pod zemljo, kar je Benjaminu, ko je prevzel vodenje kleti, predstavljalo velik izziv, saj je moral vložiti veliko truda, tako pri izdelavi kleti kot pri zasajanju novih vinogradov. Rezultat je ves trud poplačal, saj so vina Zidarich zelo dobro zastopana po vsem svetu in se uvrščajo na najboljše svetovne vinske karte, recimo v restavraciji Noma v Köbenhavnu.

Ruje je zvrst, v kateri prevladuje sorta merlot, nekaj pa je tudi kraškega terana. Gre za vino, ki ga je Benjamin oblikoval postopoma in se od preostale proizvodne linije razlikuje zato, ker je plod njegove velike ljubezni. Ime izvira iz starega krajevnega imena Ruje.

Vino je intenzivno rubinasto rdeče barve z lepimi aromami temnordečega sadja. V ospredju so predvsem arome gozdnih sadežev, sliv, črnega ribeza, zaznamo pa tudi arome začimb ter terciarne in cvetlične note. Je zelo harmonično, saj se vse arome, ki jih zaznamo na nosu, lepo izrazijo tudi v ustih, dopolnijo pa jih še lepa svežina, mehki tanini in zelo dolg pookus. Eleganca, svežina, dolg pookus, harmoničnost in velik potencial staranja navdušijo tudi najzahtevnejše pivce.

Postrežemo ga lahko k najbolj zahtevnim jedem, k pestremu izboru mesnih jedi, kot so divjačina, rdeče meso in pa račje prsi, ter k staranim sirom.

Sorta: zvrst merlota in terana Stopnja alkohola: 12,20 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 41 evrov, evino.si

Ocena: 9

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte