Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 4. 2013,
7.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo vino Bordeaux

Četrtek, 25. 4. 2013, 7.19

7 let, 12 mesecev

Vino v predprodaji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Z vinom je tako kot z ženskami - šele zrelo zasije v vsej svoji odličnosti.

Gre za način kupovanja vina, ki ga v Bordeauxu prakticirajo že stoletja, razširjen pa je tudi v Burgundiji, dolini Rhone, v Portu in vse bolj tudi v Italiji. Vinogradniki od šest do osem mesecev po trgatvi zainteresirane kupce povabijo na testiranje še nedozorelega vina v sodih, ti pa se potem lahko odločijo, ali ga bodo kupili v predprodaji. Če se za to odločijo, ga bodo vinarji še naprej hranili in ustekleničili, ko bo dozorelo, pa poslali na trg in kupcem. To je lahko čez dve ali tri leta, odvisno od vina in letnika. Kupci se za ta način odločijo predvsem zato, ker je tako vino cenejše kot pozneje, ko pride na trg. Recimo Château Latour letnik 1982, ki je bil v predprodaji na voljo po 250 evrov za zaboj, leta 2007 pa je cena zaboja poskočila že na devet tisoč evrov. Pri zelo slavnih vinskih kleteh se brez dvoma splača kupovati en primeur, saj se običajno tako proda celotna letina, zelo verjetno pa je tudi, da bo cena tega vina poskočila. Je pa tak nakup tudi špekulacija – denar lahko tudi izgubite. Če kupujete za investicijo, se morate res spoznati. Za užitek pa je drugače. Če vam je vino na testiranju všeč, ga kupite steklenico za užitek in steklenico za investicijo. Če ta ne bo uspela, boste še vedno imeli steklenico dobrega vina za uživanje.

Trenutno poznavalci testirajo letnik 2012. In kaj pravijo za bordojce tega letnika? Netipični, zapleteni in presenetljivi. Čeprav ta letnik ne bo dosegel letnikov 2009 in 2010, bo še vedno med boljšimi, z uravnoteženimi in lepo dozorelimi rdečimi vini s harmoničnimi tanini. Navadni smrtniki bomo morali na to, da ga preizkusimo, še malo počakati.

Château Pontet-Canet 2012 V 18. stoletju ustanovljeno posest Pontet-Canet, ki leži na levem bregu reke Dordogne v Pauillacu, zdaj vodi Alfred Tesseron s svojo nečakinjo Melanie. Njuna želja je bila, da posest nekoliko prenovita, zato sta zasadila nekaj vinogradov, obnovila stavbo in prenovila klet. Z letnikom 1999 pa sta oblikovala nov sistem, ki temelji na biodinamičnem kmetovanju. Že nekaj časa so konji tisti, ki rahljajo zemljo v vinogradih, grozdje se obira le ročno, velik poudarek pa dajejo tudi staranju in shranjevanju vina in prav zato so za shranjevanje izdelali amfore. Ker je pri Pontet-Canetu pomemben prav vsak detajl, so tudi amfore naredili iz zemlje, na kateri rastejo vinogradi. Želijo namreč, da vino čim dlje ohranja stik z zemljo. Pontet-Canet je zgodba o strasti in ljubezni do vina, zgodba o uspehu, ki jo Robert Parker vsako leto nagradi z visokimi ocenami – zadnjima letnikoma, 2009 in 2010, je dal najvišjo oceno, 100 točk.

Pontet-Canet je rdeča zvrst, ki temelji na cabernet sauvignonu, ki ga lepo dopolnijo še merlot, cabernet franc in kanček petit verdota. Je globoko rubinaste barve s kompleksnimi aromami, med katerimi prevladuje temnordeče sadje, ki ga lepo dopolnijo rahla pikantnost, črni ribez, češnja, cedra in čokolada v ozadju. V ustih je vino zelo elegantno, polno in harmonično. Ima lepe, svilnate tanine, najbolj pa nas navduši izjemna mineralnost in sadnost, ki kar traja. Ima zelo dolg, lep zaključek in izjemen potencial staranja.

Sorta: zvrst cabernet sauvignona, merlota, cabernet franca in petit verdota Stopnja alkohola: 13,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: še ni na tržišču

Ocena: 9,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte