Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 1. 2015,
11.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 9. 1. 2015, 11.29

8 let

Vino, ki ga ne moreš kupiti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kar je Château Latour za francoska vina, je Vega Sicilia za španska. Najboljše od najboljšega, najbolj cenjeno in z največ svetovne slave.

Vinska klet z zgodovino je v Valladolidu v vinski regiji Ribera del Duero, njena zgodovina pa je vsaj malo mitska.

Leta 1848 je baskovski zemljiški posestnik Don Toribio Lecanda srečal obubožanega markiza de Valbuena in od njega kupil dva tisoč hektarjev posesti Pago de la Vega Santa Cecilia y Carrascal. Iz tega dolgega imena je pozneje nastala Vega Sicilia, ime, ki nima prav nobene povezave z italijanskim otokom.

Kakorkoli: šestnajst let so bile na zemljišču njive, nato pa je Toribiov sin Don Eloy Lecanda y Chaves leta 1864 od gospoda Begueriéja iz Bordeauxa kupil 18 tisoč sadik cabernet sauvignona, merlota in malbeca ter zasadil vinograde. Prva leta so večino grozdja predelali v vinjak, ki so ga dostavljali tudi španski kraljevi družini.

Vino so sprva le podarjali Nato je tudi Eloy bankrotiral in posest sta prevzela družina Herrero in Domingo Garramiola Txomin, v Bordeauxu izučeni enolog. Od tedaj naprej so pridelovali le vina. Leta 1915 je rojstni datum dveh še danes vrhunskih vin te vinske kleti – Unico in Valbuena. Družina se je odločila, da ju ne bodo prodajali, temveč podarjali družinskim aristokratskim prijateljem in znancem. Nemudoma je njihovo vino zaslovelo kot vino, ki se ga ne da kupiti, temveč ti je lahko le podarjeno, če si prijatelj s pravimi ljudmi. Zaslovelo pa je tudi kot vrhunsko: letnika 1917 in 1918 sta dobila prvi nagradi na svetovnem sejmu v Barceloni leta 1929, s čemer se v vinski kleti še vedno radi pohvalijo.

Ime Vega Sicilia nosijo tri vina. Unico je zaščitno ime kleti, tako imenovana gran reserva, ki jo pridelajo le ob vrhunskih letinah in jo starajo najmanj deset let. Unico Reserva Especial je najboljše od najboljšega, mešanica najboljših letnikov Unica, starih tudi do 35 let. Valbuena pa je mlajše vino, ki gre v prodajo po le petih letih staranja. V to vino predelajo tudi grozdje, ki ni bilo dovolj dobro za Unico.

V osemdesetih letih se je ponovno zamenjalo lastništvo posesti, tokrat je prišla v last družine Alvarez Mezquiriz. Družina je posest modernizirala, a ohranila njeno bogato zgodovino. Njihovi vinogradi dandanes slovijo po tem, da jih obdelujejo trajnostno, tako da vsaka trta rodi le okoli dva kilograma grozdja. Še vedno imajo veliko sto let starih originalnih trt. Zelo pozna je tudi trgatev, ponavadi šele 1. oktobra, vse grozdje pa oberejo ročno, za kar poskrbi 130 trgačev.

Čakalni seznam za nakup Seveda ni treba poudarjati, da so vino začeli prodajati, ne le podarjati, a so kljub vsemu obdržali nekaj ekskluzivnosti: na leto pridelajo le okoli 25 tisoč zabojev vina, na čakalni seznam zanje pa je vpisanih več tisoč kupcev. Poleg tega so nekaj posebnega tudi njihove magnum steklenice. Družina vsako leto, ko pridelajo vino Unico, kupi slavno umetnino, ki jo nato reproducirajo na etiketah. Tudi zaradi tega so Vega Sicilia vina s kultnim statusom.

Vega Sicilia Unico 2004

Vega Sicilia je eno najbolj zvenečih imen Španije. Klet leži v vinski pokrajini Ribera del Duero v severni Španiji. Ustanovljena je bila leta 1864, od leta 1982 pa je v lasti družine Alvarez. Vpeljali so kar nekaj sprememb, rahlo posodobili sistem in iz prejšnje kleti naredili pravi imperij. Njihova skrivnost je predvsem v ročni trgatvi in ročni selekciji grozdja. Danes je Vega Sicilia pojem prestiža in vrhunske kakovosti vin. Njihova vina kotirajo v najprestižnejših kategorijah in Unico je zagotovo eden takih.

Unico je vino iz starih vinogradov in je zvrst tempranilla ter kančka cabernet sauvignona. Vinski trg ga lahko poskusi najhitreje deset let po trgatvi.

Ima globoko rdečo barvo in kompleksne arome. Arome so na vonju zelo pestre, zaznamo predvsem začimbe in rdeče sadje, v ozadju pa črni poper. V ustih je vino zelo intenzivno, čutiti je svilnato teksturo, temnordeče sadje, kjer prevladuje črni ribez, zaznamo pa tudi arome črnega popra in začimb. Na okusu je zelo mineralno in s pridihom dima. Ima lepe, mehke tanine in zelo dolg pookus. Finese so tiste, ki naredijo vino drugačno, eleganca, mineralnost, kompleksnost in izjemen potencial staranja pa ga takoj izstrelijo med vinske zvezde.

To vino se bo odlično podalo k rosbifu, tradicionalni portugalski raci z rižem ali račjim prsim, jedem z ostrigarji in sirom, kot so camembert, sainte albré in brie.

Sorta: tempranillo Stopnja alkohola: 14,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 273,90 evra, evino.si

Ocena: 9,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte