Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2013,
7.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

recept valentinovo afrodiziak

Ponedeljek, 11. 2. 2013, 7.16

7 let, 12 mesecev

Valentinova večerja z afrodiziakom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kaj imajo skupnega beluši, mandlji, čokolada, bazilika, fige, gosja jetra, ostrige, čili, artičoke, avokado, granatno jabolko, tartufi, čebula in česen?

Vsa ta hrana velja za afrodiziak. Kleopatra je imela najraje fige, Casanova naj bi na dan pojedel 50 ostrig. V različnih kulturah za afrodiziak veljajo različna živila. Zato je najbolje, da jih na valentinovo preizkusite kar največ. Pa zato ni treba, da pojeste vedro ostrig ali kilogram čebule. Valentinova večerja z afrodiziakom je lahko tudi preprosta.

Solata s figami in tartufi 2 sveži figi 2 tanko narezani rezini pršuta 1 skodelica rukole 2 tanki rezini parmezana žlica oljčnega olja 2 žlici malinovega balzamičnega kisa 2 kapljici olja s tartufi sol in poper

Oljčno olje, kis, olje s tartufi, sol in poper zmešajte v solatni preliv. Na krožnik položite rezini pršuta, prepolovljeni figi razporedite na vsako stran, krožnik potresite z rukolo in prelijte s prelivom. Na vrh položite na tanko narezan parmezan. Postrezite kot predjed.

Rdeča rižota z artičokami 1 rdeča pesa 2 artičoki 2 skodelici vodne kreše čebula strok česna sok ene limone skodelica in pol riža arborio dve skodeli zelenjavne jušne osnove 2 žlici masla pol skodelice naribanega parmezana sol in poper

Rdečo peso skuhajte v vodi. Narežite jo na večje kocke in nato zmešajte v pire. Če je treba, dodajte malo olja in soli. Artičoke očistite in odstranite trde dele. Približno od pol ure do 45 minut jih kuhajte v vodi, ki ste ji dodali sok limone, česen in sol. Nato jih odcedite.

Medtem na olju popražite čebulo, dodajte riž in ga rahlo prepražite, nato pa zalijte z zajemalko zelenjavne jušne osnove. Med stalnim mešanjem riž kuhajte sedem minut. Nato vmešajte pesin pire in še naprej mešajte. Če postane riž preveč suh, ponovno zalijte z zelenjavno osnovo. Med stalnim mešanjem je riž kuhan po petnajstih do dvajsetih minutah. Odstavite ga z ognja in vmešajte nariban parmezan. Dodajte še hladno maslo, a riža ne mešajte več, temveč maslo vmešajte z tresenjem posode. Pokrijte. Medtem zavrite vodo in na hitro poblanširajte vodno krešo. Na krožnik v sredino postavite vodno krešo, okoli naložite rižoto, na sredino na krešo pa postavite še artičoko. Ker se mora artičoko jesti z rokami, je rdeča rižota seksi in okusna.

110 gramov temne čokolade 57 gramov mlečne čokolade 150 ml sladke smetane jagodna čežana

Temno čokolado stopite v vodni kopeli. Razlijte jo na papir za peko, približno pol centimetra debelo. V hladilniku jo ohlajajte približno petnajst minut. Nato z modelom za piškote izrežite osem srčkov. Ne da bi jih odstranili, vso čokolado ponovno postavite v hladilnik, da se popolnoma strdi.

Za mousse polovico smetane zavrite. Vmešajte čokolado in za pol ure postavite v hladilnik, da se zgosti in ohladi. Preostalo smetano stepite in vmešajte v ohlajeno čokoladno zmes. Ponovno ohladite. Z čokoladnim moussom namažite čokoladni srček in ga pokrijte z drugim, kot da bi polnili piškote. Vrnite jih v hladilnik, kjer lahko počakajo tudi do 24 ur. Iz hladilnika jih vzemite deset minut pred serviranjem. Na krožniku jih oblijte z malce jagodne čežane. Zraven postrezite sladko vino.

Ne spreglejte