Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2013,
10.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Posavje kulinarika vino turizem

Ponedeljek, 4. 3. 2013, 10.44

6 let, 6 mesecev

Tudi v Posavju se dobro jé in pije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Posavski gostinci in vinarji s projektom oziroma knjižico Reka okusov vabijo na okušanje v kraje, ki so na slovenskem kulinaričnem zemljevidu nekoliko zapostavljeni.

Posavje za zdaj še ne uživa slovesa kot na primer Slovenska Istra, kamor se lačna slovenska, pa tudi tuja usta rada podajo na iskanje dobre jedače in pijače. A vendar je tudi ob spodnjem toku reke Save lepo število gostiln in vinarjev, ki imajo kaj povedati in ponuditi, le priložnost jim je treba dati.

Tako so v Centru za podjetništvo in turizem Krško skupaj s krško občino izdali zajetno brošuro Reka okusov – Vinsko kulinarične dobrote Posavja, v kateri so zbrali 19 gostincev iz posavske vinorodne dežele. V knjižici, ki je izšla v slovenskem in angleškem jeziku, so se seveda znašle že mnoge preverjene postojanke, kot so Debeluh v Brežicah, Repovž v Šentjanžu in Gadova peč v Podbočju, ob njih pa je predstavljena tudi kopica manj znanih, a ravno zato zanimivih gostiln, okrepčevalnic in turističnih kmetij. V prihodnje pa upajo, da se bo projektu in knjižici pridružilo še več imen.

Bogato zastopan je tudi vinski del, v katerem je predstavljenih 23 vinarjev. V teh krajih slovijo po treh vinih, cvičku PTP, bizeljčanu PTP in sremičanu, po posavskih pobočjih pa rastejo tudi druge znane sorte. Ne nazadnje je Sevnica domovanje festivala modre frankinje, sorte, ki ji pravijo kar kraljica Posavja.

Naj se torej v prvih pomladnih dnevih začne spoznavanje Posavja in njegovih dobrot – ob divjačini, ribah in kolinah so to puhla s pregreto smetano, cop na lop, bizeljski ajdov kolač, pečeni sirovi štruklji in korejevc. Predvsem pa ne smete pozabiti, da je iz teh krajev doma tudi vseslovenski favorit – krškopoljski prašič.

Brošuro, bogato opremljeno s fotografijami Toma Jeseničnika, najdete pri vseh vključenih ponudnikih in ponudnikih nastanitev, v termalnih zdraviliščih ter na turističnih točkah, torej TIC-ih po Posavju in drugje po Sloveniji. V virtualni obliki pa si jo lahko ogledate na tej povezavi.

Ne spreglejte