Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 11. 2012,
17.53

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 13. 11. 2012, 17.53

8 let, 5 mesecev

Tradicionalna dunajska krompirjeva solata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Ni ga šolarja ali delavca iz preteklih časov, ki si ne bi zapomnil, da sta vsak petek v menzi za kosilo ocvrt oslič in krompirjeva solata.

Na istem krožniku. Tako, da sta se kis in "žmoht" iz solate natopila v hrustljavo skorjo ribe, ki je dobila čisto poseben okus po čebuli.

Krompirjeva solata je prava zimska jed. Pozimi pač v času zemljank ni bilo druge zelenjave kot zelje in krompir. Zdaj v času supermarketov in zimskih češenj iz Argentine je seveda drugače in nismo več vajeni, da bi jedli le sezonsko hrano. Pa bi se morali malce bolj obrniti v to smer, se vrniti k temu, kar nam daje narava doma, in ne, kar ponujajo trgovine.

Kakorkoli – krompirjeva solata je občasno še vedno na sporedu naših jedilnikov. Zdi se preprosta – skuhaš krompir, ga narežeš, nasekljaš čebulo, vse skupaj okisaš in je gotovo. Toda tradicionalna dunajska krompirjeva solata je polna pasti. Izkaže se, da je prava kuharska mojstrovina.

Na prvem mestu je izbira krompirja. Pred leti, ko pri nas še ni bilo take izbire, me je v dunajskem supermarketu presenetilo, da so imeli poseben krompir za solato. A? Ja, za solato ni dober vsak krompir. Ne sme se razkuhati, drobiti, ostati mora trd, a mehak, da lahko vsrka marinado. Po okusu mora biti rahlo sladek. V sloviti dunajski restavraciji Plachutta prisegajo na krompir vrste charlotte. Majhen, z rumeno lupino in trdim rumenim mesom, ravno prav sladek.

Druga pomembna sestavina je kis. Na Dunaju mora biti to njihov prav poseben Hesperidin kis. Prav z razlogom se imenuje po grških nimfah, ki so bile skrbnice skritega vrta z zlatimi jabolki: ta kis je namreč vinski kis, pomešan z jabolčnim sokom. Nadomestita ga lahko jabolčni mošt ali bel vinski kis.

Tretja pomembna zadeva pa je trik z govejo juho. Narezan vroč krompir prelijete s čisto govejo juho – tako dobi pravi okus –, šele nato ga okisate in začinite. Seveda mora biti tudi krompir narezan v pravi debelosti oziroma tankosti. Trdijo, da je idealna debelina pol centimetra, tako solata ni niti preveč tekoča niti preveč suha.

Pa naj še kdo reče, da je krompirjeva solata jed iz menze. Če sledite visoki dunajski kuhinji, je to jed cesarjev.

Dunajska krompirjeva solata pol kilograma krompirja sorte charlotte 2 dcl čiste goveje juhe pol čebule 3 žlice Hesperidinega kisa 6 žlic olja sol poper

Krompir skuhamo z lupino. Še vročega olupimo in narežemo na rezine. Prelijemo ga z govejo juho. Dodamo na drobno sesekljano čebulo, kis, olje, sol in poper. Vse sestavine premešamo, da se krompir dobro prepoji z marinado in postane rahlo kremast. Pustimo stati vsaj eno uro. Postrežemo okrašeno z motovilcem.

Variacije solate so lahko, da jo začinimo z bučnim oljem ali pa da marinadi primešamo žlico majoneze.

Ne spreglejte