Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 7. 2016,
11.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,40

Natisni članek

top gostilne top 10 lestvica ocenili smo Istra obala

Sobota, 23. 7. 2016, 11.15

6 let, 6 mesecev

Top gostilne 2016 – Obala in Istra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,40
Top gostilne 2016 – Obala in Istra

Slovenska obala in istrsko zaledje ponujata kar nekaj zanimivih možnosti za lačne, ki jim ne dišijo mešane plošče in lignji. Tukaj je izbor trenutno najboljših.

Na vrhu lestvice se letos ni veliko spremenilo. Kempinski je dobil novega kuharja, novi srbski lastnik pa nemško-švicarskim najemnikom še ni odrezal denarja za prestižno restavracijo Sophia. Čez cesto na sami portoroški obali poskuša z malo renesanso ruski lastnik, medtem ko se mnogi naši gostilničarji še vedno držijo starega recepta: kalamari, pečeni krompirček, pršut.

Pa ne bi bilo treba. Že samo oljkarji in vinarji z Obale in notranjosti Istre so med najboljšimi v Sloveniji in tudi v širši okolici, samo uporabiti jih je treba. Naj se posujemo s pepelom - na letošnji lestvici nismo upoštevali restavracije Istrian Tapas, ki se je pred nekaj tedni odprla v prenovljenem LifeClassovem hotelu Slovenija (bomo videli, kam se bo zavihtela prihodnje leto in koliko bo zdržala) ter restavracije Nonna Torca v Luciji, v katero se nam, kljub mnogim poskusom, še ni uspelo prebiti.

Restavracija Sophia, Kempinski Palace, Portorož | Foto: Ana Kovač Restavracija Sophia, Kempinski Palace, Portorož Foto: Ana Kovač

1. (1.) Sophia, Kempinski Palace (Portorož)

Restavracija v portoroškem hotelu Kempinski ostaja na svojem mestu in greh bi jo bilo zapreti. Upajmo, da se tega zaveda tudi srbski magnat, ki je hotel Kempinski kupil. Sodobna kombinacija lokalne in mednarodnih kuhinj, vrhunske sestavine, vrhunska postrežba, izjemna in zelo draga vinska karta. Tudi cene hrane so visoke, za tri ali štiri jedi je treba odšteti 80 evrov na osebo, pa poleti kljub temu težko dobite prosto mizo.

2. (2.) Hiša Torkla (Korte)

Vse več sestavin in vse manj izumov v tisti lepši hiši v Kortah. Primorski in istrski vzori dueta, ki se je preizkusil v mnogih pokrajinah in na koncu pristal v Istri. Za hrano pripravite kakšnih 35 evrov na osebo, vina, večinoma lokalna in preostala primorska, plačate posebej.

Hiša Torkla, Korte | Foto: Miha First Foto: Miha First

3. (3.) Gostilna Za Gradom (Koper)

Vrhunska kombinacija morskih dobrot in inovativnosti v gostilni nad Koprom. Pol ducata miz in jedilni list, ki ga zna gospodar, veteran primorske gostinske scene, na pamet in ga teatralno predstavi. Porcije so velike, pa tudi cene niso ravno nizke. 50 evrov na osebo, brez posebnih vin.

4. (4.) Baladur (Šmarje pri Kopru)

Naš favorit na poti prek Šmarij proti hrvaški obali se ne prepušča toku klasičnega turizma. Istrske klobase, pršut, bobiči, fuži in tartufi. Zraven pa lahko za konkretno ceno dobite lastno vročo ploščo, na kateri popečete mesnine. Istrska vina in cena hrane okoli 30 evrov na osebo.

Hotel Marina, Izola | Foto: Miha First Hotel Marina, Izola Foto: Miha First

5. (7.) Hotel Marina (Izola)

Povsem običajna ribja restavracije v hotelu Marina. No, ne povsem. Kuhar prisega na lokalne in sledljive sestavine, ki jih najraje predstavi vsaki mizi posebej. Vinska karta je sicer zanimiva (morda potrebuje malce prenove), cena hrane pa znaša okoli 30 evrov po glavi.

6. (5.) Gostilna pri Mari (Piran)

Srečanje morja in Istre v eni najbolj nepretencioznih gostiln ob morju. Ena takšna konoba, bi lahko rekli, kjer imajo vse od ombola do tartufov ter vse, kar plava in gomazi v morju. Pravzaprav je tega največ. Solidna vina in serija žganih pijač. Jedli boste za kakšnih 25 evrov na osebo.

Montagu, Portorož | Foto: Miha First Montagu, Portorož Foto: Miha First

7. (-) Montagu (Portorož)

Ko je v igri ruski kapital, je kar naenkrat mogoče marsikaj. Žar na plaži. Prestižne sestavine in prijazen vrt s pogledom na naše morje. Če sosedje ne bodo zavistno nagajali in če se bo našlo še kakšno vino, bomo vsi zadovoljni. Cene so seveda prilagojene prestižu. Okoli 40 evrov na osebo, če pa hočete boljše meso, recimo wagyu, pa vsaj še enkrat toliko.

8. (6.) Na burji (Nova vas)

Zelo posebna istrska kuhinja, nekakšen kmečki turizem, ki združuje velike porcije in manjše lastne izume. Le še malo bi bilo treba in Slovencem ne bi bilo treba hoditi na izlete na hrvaško stran Istre. Morda kupijo še nekaj vina in uspeh bo zagotovljen. Okoli 35 evrov na osebo.

Na burji, Nova vas nad Dragonjo | Foto: Ana Kovač Na burji, Nova vas nad Dragonjo Foto: Ana Kovač

9. (9.) Gostilna pod Slavnikom (Podgorje)

Neobičajna podeželska gostilna, ki ponuja divjačino in istrske jedi. Medved, jelen, divji pujs in srnjad v povezavi z njoki, fuži, tartufi … Preprosta gostilna, ki ponuja preprosta vina. Cene brez vina so okoli 25 evrov na osebo, če ne pretiravate z divjačino, pa celo polovico manj.

10. (10.) Gordia (Kolomban)

Podobno kot mnogi drugi slovenski vinarji imajo tudi na Obali mešanico gostilne in turistične kmetije, ki ima samo svoja vina. Pri Gordii so znani po svoji oranžni pridelavi, ki jo predstavijo k morski pa tudi k celinski hrani. Za 40 evrov se ena oseba krepko nasiti.

Ne spreglejte