Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 8. 2015,
12.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ocenili smo izbor Gorenjska

Petek, 28. 8. 2015, 12.33

6 let, 6 mesecev

Top gostilne 2015 – Gorenjska

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Razen nove gostinske pridobitve v Kranju se na Gorenjskem od lani prav veliko ni spremenilo.

Na Bledu, kjer je bilo še pred kratkim skoraj preveč avtorskih gostiln, se praktično nič ne dogaja, če seveda med dogajanje ne štejemo resortov z najcenejšimi sladicami in ocvrtim krompirčkom. Še dobro, da je na Gorenjskem ostalo nekaj klasičnih zgodb iz preteklosti. Dokler se tudi to ne bo spremenilo. Mimogrede, gostilne, ki ponujajo skoraj izključno ocvrte kokoši in krompir, niso med deseterico.

1. (1.) Pri Danilu (Reteče pri Škofji Loki)

Čeprav se na vratih Škofje Loke omenjajo velike spremembe, lahko rečemo, da imajo v Retečah še vedno vrhunsko avtorsko kuhinjo in enega najboljših vinskih listov v Sloveniji. Le upamo lahko, da se vse skupaj v naslednjem srednjeročnem obdobju ne bo preveč spremenilo. Za okoli 40 evrov na osebo se boste že kar krepko najedli.

2. (2.) Vila Podvin (Mošnje)

Eden najboljših kuharjev naše dežele se je ustalil v lepo urejenem Podvinu, kjer razvija svoj slog podajanja tradicionalne slovenske, gorenjske kuhinje. Vina so v glavnem na kozarec, cena hrane kakih 40 evrov (klasična kosila so celo po 15 evrov), pa še prespite lahko v nadstropju gostilne.

 | Foto:

3. (2.) Krištof (Predoslje pri Kranju)

O Krištofu je manj slišati kot nekoč, čeprav še vedno kuhajo zanimivo hrano. Klasične jedi različnih sestavin, jasno pa je, da še vedno poudarjajo vegetarijansko in vegansko kuho. Cena hrane je okoli 40 ali 45 evrov na osebo. Vinska ponudba je ekološka.

4. (4.) 1906 Triglav (Bled)

Zdi se, da Triglav postaja blejska stalnica. Lokacija je prestižna in tako je urejen tudi hotel. Še vedno imajo seveda tudi izjemen razgled, ki kar vabi k obedu neprezapletenih avtorskih jedi. Imajo vinsko karto in celo manjšo vinsko klet. Cena hrane je okoli 30 evrov na osebo, mogoče pa je tudi prespati (sobe so okoli 150 evrov).

5. (-) Sonet (Kranj)

Le upamo lahko, da bo restavracija v modernem kranjskem hotelu preživela, da bo torej izlet iz Skaručne proti zahodu uspešen. Gre za konkretno, le malo kreativno kuhinjo s poudarkom na mesninah, s ščepcem spektakla in solidno vinsko karto za 30 evrov na osebo.

 | Foto:

6. (5.) Vila Bella (Srednja Bela)

Solidni kreativni meniji, ki jih intenzivno menjajo glede na letne čase (gobe, šparglji, čemaž …), in dostopna vinska karta, na kateri so v glavni vlogi Primorci, predvsem Batič. Veterani so se morda utrudili, a tam se še vedno dobro malica – 30 evrov na osebo.

7. (6.) Skipass (Kranjska Gora)

Ni slabo, da ima Kranjska Gora poleg picerij in ocvrtih specialitet tudi restavracijo, ki se trudi z avtorskimi jedmi. Za kakšnih 45 evrov na osebo dobite pet jedi moderne hrane, ki jo popestrijo s solidno vinsko karto. V hotelu je mogoče tudi spati – poleti za nekaj več kot 100, pozimi za več kot 200 evrov.

 | Foto:

8. (8.) Pr' Bizjak (Zgornja Bela)

Pravzaprav klasična slovenska kuhinja, od nedeljskih kosil do porok (in podobnih prireditev), ki jih omogoča velik park pred gostilno. Obilica juh, mesa, divjačine in hišnih sladic. Solidna vinska ponudba in velika travnata površina za poroke ali nogomet. Cena hrane 25 evrov.

9. (7.) Topolino (Bled)

Eden najboljših kuharjev v Sloveniji (vsaj del jedi) pripravlja izredno natančno in okusno. Ostane pa to, kar trdimo že nekaj časa: na tako kakovostne avtorske jedi je treba dodati natakarja, vinsko karto in jedilni list. Cena 35 evrov na osebo.

10. (10.) Ančka (Šenčur)

Najbolj tradicionalna slovenska kuhinja na Gorenjskem s štruklji in mnogimi zrezki, in tudi to je treba reči, z govejo juho, kot se šika. Za to raven je zraven še solidna vinska karta. Cena hrane 25 evrov na osebo.

Ne spreglejte