Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 7. 2014,
11.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ocenili smo izbor Štajerska Prekmurje

Petek, 11. 7. 2014, 11.27

6 let, 7 mesecev

Top gostilne 2014 – Štajerska in Prekmurje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Morda je Štajerska tisti del domovine, v kateri se kulinarično spreminja največ stvari.

To dejstvo gre pripisati tudi podatku, da se na vzhodu Slovenije, tudi če zraven štejemo Prekmurje in Koroško, dolga leta ni veliko dogajalo.

Tako kot lani še vedno stavimo na prenovitelja ponudbe v teh krajih Sašo Arsenoviča in njegov Rožmarin, ki ob vedno zanimivih jedeh ponuja tudi izjemno urejen lokal in za razliko od mnogih na lestvici tudi pravo vinsko karto.

1. (1.) Restavracija Rožmarin (Maribor)

Maribora brez Rožmarina si jedec ne more več predstavljati. Bolj ali manj kreativni hrani, odvisno od dela dneva, dodajo obsežno vinsko karto, morda najboljšo pri nas. Že za 30 evrov brez pijače.

2. (4.) Penzion Raduha (Luče)

Začetnica slovenske kreativne kuhinje je svoje ideje za odtenek poenostavila in pocenila ter za utrujene turiste dodala sodoben resort nad Savinjo. Spisala se je nova, bolj primorska kot štajerska vinska karta, da o belem mačku, ki se leno preteguje med mizami, niti ne govorimo. Tudi za 30 evrov na osebo.

3. (3.) Restavracija Pavus (Laško)

Zdaj že eden medijsko najbolj prepoznavnih kuharjev pri nas še vedno domuje na gradu nad mestom piva in cvetja. Zanimive kreacije lokalne in sledljive hrane, pretežno v degustacijskih menijih z vinsko karto štajerskih in le delno tudi primorskih vin. 30 evrov na osebo.

4. (2.) Gostilna Tramšek (Ivanjkovci)

Premalo znana in obljudena lokacija pod Jeruzalemom, tik pred Ljutomerom. Daleč najbolj profesionalen natakar v deželi, ki v menijih ponuja kombinacijo prleške in moderne kuhinje. Vinska karta poudarja štajerska in še posebej okoliška vina. Cena brez vina okoli 35 evrov.

5. (5.) Gostilna Rajh (Bakovci)

Stara prekmurska kulinarična trdnjava, ki ob zgodbi najboljših mladih evropskih kuharjev (JRE) poskuša nadgraditi lokalno prekmursko kuho. Kombinacija lokalne in moderne kuhinje in solidna vinska karta. 35 evrov na osebo.

6. (-) Restavracija Mak (Maribor)

Skrajno kreativna kuhinja, ki ne ponuja niti menija jedi niti menija pijač – čeprav imajo razmeroma široko paleto vin. V zadnjem času so notranjost povsem prenovili in v dveh, treh urah priredijo spektakel, ki ga drugje težko doživite. 45 evrov na osebo.

7. (-) Galerija okusov

V Novem Celju so se naselili fantje, ki so pred tem občasno opozarjali nase z nastopi v Moravcih. Hrana je ustvarjalna, prostor minimalističen, vinska karta – z redkimi izjemami – vezana na štajerska vina. 35 evrov na osebo.

8. (6.) Gostilna K Rotundi (Selo)

Prijazna in razmeroma poceni gostilna na meji Slovenije. Bolj ali manj lokalna kuhinja, ne kreativna, a natančno in okusno pripravljena hrana. Goričko narekuje tudi vinsko ponudbo, čeprav vinska karta nima širših spektrov. 25 evrov na osebo.

9. (-.) Gostilna Šiker (Pernica)

Morda se motimo, a ob našem zadnjem obisku se je zdelo, kot da se tradicionalna gostilna mariborske okolice po avtocestnem obvozu spet prebuja. Soliden degustacijski meni lokalne hrane, široka vinska karta, natakarji, ki poznajo svoj posel … Slabih 30 evrov na osebo.

10. (7.) Gostilna Tonček (Beltinci)

Pri Tončku se trudijo iz klasične prekmurske hrane narediti moderen presežek. Prostor so uredili moderno, a so vanj vpletli prekmurske detajle. Morda bi morali še nekaj malega postoriti z vinsko karto. 30 evrov na osebo.

Ne spreglejte