Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 8. 2014,
10.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

izbor ocenili smo Istra Primorska

Petek, 8. 8. 2014, 10.42

6 let, 7 mesecev

Top gostilne 2014 – Obala in Istra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ker imajo vedno turiste, pa naj bo še tako slaba sezona, se včasih zdi, da so na naši Obali in v Istri med zadnjimi dojeli, da sodobna gostilna ne more pomeniti samo pomfrita in kalamarov.

Nekaj se v zadnjih letih vseeno premika, ni dvoma, je pa vseeno tudi kar nekaj slabih znakov. V Portorožu so v zadnjem letu iz najboljše vinoteke na Obali naredili preprost bife, v Kopru so vinoteko celo zaprli. Kot da ne bi videli, kako dobro gre obalnim vinskim festivalom. Je pa tako v naši Istri kot na Obali še vedno mogoče dobro jesti, in če ima človek denar, mu res ni treba čez mejo, kjer gojijo zanimive cenejše oblike gostinstva.

1. (1.) Sophia, Kempinski Palace (Portorož)

V hotelu petih zvezdic in pol je ena najboljših restavracij pri nas. Ponujajo sodobno kombinacijo lokalne, italijanske in francoske kuhinje, postrežba je na visoki ravni, in čeprav nimajo zgolj morske hrane, so cene za tri ali štiri jedi okoli 80 evrov. Imajo eno najboljših (in najdražjih) vinskih kart v Sloveniji.

2. (2.) Gostilna Za Gradom (Koper)

Vrhunska kombinacija morskih dobrot in inovativnosti v gostilni nad Koprom. Pol ducata miz in jedilni list, ki ga zna gospodar na pamet in ga z občutkom predstavi. Na žalost brez vinske karte in celo brez velikih vin za okoli 50 evrov na osebo.

3. (6.) Hiša Torkla (Korte)

Tandem, ki se je morda dokončno našel v lokalu z izjemnim razgledom. Gostilna, ki je potrebovala in dobila novo zgodbo. Primorski in istrski vzori s kančkom kreativnosti in okoliškimi vinarji ter kakšno pomembno starejšo buteljko. Za 35 evrov na osebo brez vina.

4. (3.) Baladur (Šmarje pri Kopru)

Istrska gostilna, v kateri je del spektakla, da si jedi, predvsem meso, lahko pečete kar pri mizi. Ob tem ne pozabijo na istrske klobase, pršut, bobiče in tartufe, v hladilniku in na pultu pa je nekaj korektnih etiket vina. Hrana 30 evrov na osebo.

5. (4.) Gostilna pri Mari (Piran)

Srečanje morja in Istre. Od ombola in tartufov do vseh pomembnejših morskih prebivalcev. A nekaj več poudarka je na ribah. Solidna vina, za konec pa komplet žganic. Majhna in prijetna gostilnica z večerjo za kakšnih 25 evrov na osebo.

6. (5.) Na burji (Nova vas)

Malce drugačna istrska kuhinja, ki združuje velike porcije in nekaj malega lastnih izumov. Le pol hriba stran od Thalerjeve Istranove, hkrati pa povsem drugačna. Vino je na žalost manj pomemben del ponudbe, cene pa se gibljejo okoli 35 evrov na osebo.

7. (7.) Rizibizi (Portorož)

Člani mladinske kulinarične organizacije JRE, ki so specializirani za ribe, natančneje za kreativno morsko kuhinjo. Imajo močno in malce predrago vinsko karto, na osebo pa hrano računajo kakih 40 evrov.

8. (-) La Bottega dei sapori (Piran)

Delavnica okusov, menda v lasti italijanske skupnosti na Obali, je ena tistih novosti, ki bi jo morali ob morju že zdavnaj imeti. A so čakali, tako kot še vedno čakajo z boljšimi vinotekami. Za 25 ali 30 evrov na osebo dobite tri (morske) jedi in morda še sladico. Vinska karta je majhna, a vzorna.

9. (8.) Gostilna pod Slavnikom (Podgorje)

So ljudje, ki celo v Istri prisegajo na divjačino. Istrska kuhinja, prilagojena gozdnim prebivalcem, če imate srečo dobite celo jelenov pršut. Nekaj imajo tudi vina, a ne pretiravajo z izborom, cene so okoli 25 evrov na osebo.

10. (9.) Gordia (Kolomban)

Pridelovalci oranžnega vina imajo tudi lokalno gostišče, lahko bi rekli, da gre za kombinacijo kmečkega turizma in restavracije. Imajo tako morsko kot celinsko hrano, ki jo ponujajo skupaj s svojim vinom. Za 40 evrov se ena oseba krepko naje.

Ne spreglejte