Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 9. 2013,
8.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

izbor ocenili smo tujina

Ponedeljek, 9. 9. 2013, 8.26

6 let, 7 mesecev

Top gostilne 2013 – Ob naši meji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prehranjevalni hrami pri naših sosedih, zaradi katerih se splača zapeljati čez mejo, hkrati pa so dovolj blizu, da si za izlet ni treba vzeti dopusta.

V razvrstitvi smo našteli zgolj hrvaško, italijansko in avstrijsko ponudbo, slovenske gostilne v Italiji pa smo ponudili že pri goriških in kraških predstavitvah. A daleč od meje nismo šli (niti v Novigrad ali Rovinj), za razliko od prejšnjih let pa omenjamo Zagreb, s katerim smo po novem še bolj povezani.

Za primerjavo vam ponujamo lanski izbor, letos pa gredo stvari takole:

1. (1.) Altran (Ruda, Italija)

Velika prenovljena kmetija v neposredni bližini Ikee se zdi najboljša rešitev na italijanski strani. Do skrajnosti kreativna kuhinja – degustacija je okoli 45 evrov, izjemna vinska karta in Michelinova zvezdica, ki ob kaminu čaka na družbo.

2. (2.) Kreuzwirt (Poessnitzberg, Avstrija)

Samo nekaj minut iz Maribora sredi vinskih hribčkov stoji kompleks z vinoteko, hotelom in elitno restavracijo. Inovativna kuhinja in vinska karta, ob kateri se človeku milo stori. A večerja v teh krajih stane v nekaterih primerih celo 100 evrov brez vina.

3. (3.) Agli Amici (Videm, Italija)

Ena najbolj norih kreativnih kuhinj na svetu, spodobna vinska karta in sprejemljive cene v moderno oblikovanem lokalu so si letos zaslužile še drugo Michelinovo zvezdico. Degustacijski meni je okoli 65 evrov.

4. (5.) Aquila D'Oro (Rutarji, Italija)

Tisočletni grad v italijanskem delu Brd, kakšnih pet minut vožnje iz Venka. Bogata, prestižna, zgolj za vtis tudi kreativna kuhinja z božanskim razgledom na gričke in gozdove. 80 evrov na osebo brez pijače in ena Michelinova zvezdica.

5. (4.) La Taverna (Colloredo di Monte Albano, Italija)

Še ena graščina v Furlaniji, brez velikega filozofiranja, s številnimi majhnimi jedmi in desetinami sladic za 75 evrov. Kot kakšne enciklopedije, tri debele vinske karte, ki vodijo jedca po najboljši kleti v Furlaniji. Imajo eno Michelinovo zvezdico.

6. (-) Thaller (St. Veit, Avstrija)

Kar malce zapostavljena eko gostilna streljaj od Šentilja. Ponujajo povsem sledljivo hrano, katere velik del se rodi na velikem lastnem vrtu in v ribniku ob njem. Vina so v glavnem ekološka ali kar oranžna, cene pa 60 evrov po osebi, brez pijače seveda.

7. (-) Dubravkin put (Zagreb, Hrvaška)

Najboljša kombinacija hrane in pijače v sosednjem glavnem mestu, potem ko je Marcellino zaprl vrata in potem ko ni jasno, kaj se bo zgodilo s Prascem. V tem mirnem predelu Zagreba ne duhovičijo s hrano, pripravljajo jo moderno in imajo najboljšo vinsko karto v mestu. Hrana kakšnih 40 evrov na osebo.

8. (8.) Dolcevita (Celovec, Avstrija)

Majhna, a vseeno prestižna gostilnica v samem središču Celovca. Ekstremno kreativna kuhinja v obliki degustacijskih menijev s kombinacijo avstrijskih in italijanskih vin. 60 evrov na osebo. Pred leti, ko je bila Avstrija še v igri, so imeli svojo Michelinovo zvezdico.

9. (9.) San Rocco (Brtonigla, Hrvaška)

San Rocco je eden najboljših žepnih hotelov na Hrvaškem in njegova restavracija je med najboljšimi pri južnih sosedih. Imajo lastno oljčno olje, bele tartufe in starana istrska, pa tudi tuja vina. Poleti mize radi postavijo okoli lastnega bazena in vam za meni lahko zaračunajo tudi 80 evrov.

10. (10.) Konoba Buščina (Buščina pri Umagu, Hrvaška)

Buščina je tisto, kar si slovenski turist, ki samo skoči čez mejo, predstavlja kot poceni istrsko gostilno. Dobro pripravljene lokalne jedi, predvsem istrsko govedo – boškarin – v vseh pojavnih oblikah, od karpača do bifteka. Imajo tudi klasične morske zgodbe. Pa tudi korekten izbor istrskih, hrvaških in naših vin. Cena na osebo – okoli 25 evrov.

Ne spreglejte