Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 7. 2013,
8.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ocenili smo izbor Ljubljana

Ponedeljek, 29. 7. 2013, 8.30

6 let, 7 mesecev

Top gostilne 2013 – Ljubljana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ljubljana ne glede na nekatere slabše izkušnje ostaja (tudi) slovensko kulinarično središče.

Nič povsem novega se ni zgodilo, toda As se je lotil kakovostnega mesa, Vander je odprl najboljši hotel v Ljubljani s francoskim kuharjem, pa še z Bleda se je preselil Igor Jagodic. Iz množice obetajočih manjših bistrojev in gostilnic pa se je na žalost rodilo več hrane za globoke žepe turistov kot tapasov za lačne Ljubljančane.

Če vas zanima lanska lestvica, jo najdete tukaj, spodaj pa je naš letošnji izbor:

1. (1.) Restavracija JB Za mnoge najboljša restavracija v Sloveniji (z nekaj močnimi uvrstitvami na svetovnih lestvicah), ki še vedno temelji na malih kreacijah šefa in občasnega kmetovalca Janeza Bratovža. Impresivna dvorana Jožeta Plečnika z visokimi stropi, povsem solidna vinska karta in cene okoli 60 evrov na osebo.

2. (6.) Gostilna As Že skoraj legendarna restavracija v centru Ljubljane, bistro, vinoteka in polovica gostilne Na gradu, da o najlepši ljubljanski terasi pod drevesom v Knafljevem prehodu niti ne govorimo. Vrnitev h klasični hrani, predvsem k mesninam, vinska karta ponuja največ Popetove malvazije, a je mogoče dobiti še marsikaj za okoli 45 evrov na osebo.

3. (-) Vander Design hotel v stari Ljubljani z bazenom na strehi in z rednimi partiji, ki skoraj zasenčijo delo francoskega kuharja. Launay meša slovensko hrano z novimi zamislimi na francoski način. Vinska karta je več kot korektna, pomoč someljeja pa je navadno tudi na voljo. Cene okoli 40 evrov brez vina.

4. (2.) Restavracija Cubo Profesionalna zgodba z dobro vinsko karto, ki jo je za hip prekinilo sodelovanje s hotelom, ki v kulinariki nima veliko povedati. Fantje se vračajo k predvsem italijanski kuhinji poslovnih kosil ali romantičnih večerij. 40 evrov na osebo brez pijače.

5. (-) Restavracija Strelec Mojster Igor Jagodic se je s pomočjo verige Kaval Group preselil z Bleda na Ljubljanski grad in takoj ponudil svojo domišljijsko kuhinjo. Jedi so izvrstne, kombinacije neverjetne. Imena jedi in natakarji so etno, sicer izborna vinska karta pa ni poceni. Cena hrane okoli 50 evrov.

6. (3.) Sushimama Najboljša azijska restavracija v Sloveniji. Japonske jedi, kot si jih predstavlja razvajena Evropa, suši plošče, ki bi jih lahko zobali v nedogled. Neobsežna, a zelo dobra karta naših in tujih pijač. Cene brez alkohola celo pod 25 evrov na osebo, če se lotite mesa, pa bo dosti dražje.

7. (4.) Restavracija Valvas'or Valvas'or postaja standardna restavracija stare Ljubljane, ki je poleti povsem zasedena s turisti. Ponujajo malo Italije, malo Francije, nekaj izumov in nadpovprečno vinsko karto. Brez pijače bi lahko jedli za kakšnih 45 evrov na osebo.

8. (5.) Restavracija Maxim Francoska kuhinja v na žalost vse prevečkrat praznem lokalu. Solidna vinska karta, ki ima tudi veliko štajerskih vin in zasoljene cene, ki ob nepozornem spremljanju dogajanja lahko pripeljejo do 100 evrov brez pijače.

9. (8.) Pen klub Če je vreme pravo, lahko na najlepšem ljubljanskem balkonu pomalicate najboljšo fižolovo juho, najboljše pikantne testenine, najboljše jadranske lignje ali najboljša jetrca v državi. Vinske karte še vedno ni. Imejte kakšnih 40 evrov na osebo brez vina.

10. (10.) Gostilna Žabar Gostilna slovenske tradicije z redkimi presežki, recimo z najboljšim klasičnim biftekom v prestolnici, z vrtom pod košatimi drevesi in lastno slaščičarno. Vinske karte nimajo, imajo pa nekaj solidnih etiket. Za od 25 do 30 evrov na osebo se morate že dobro najesti.

Ne spreglejte