Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 6. 2012,
13.50

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 18. 6. 2012, 13.50

6 let, 8 mesecev

Top gostilne 2012 – severna Primorska in Goriška

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na našem z dobrimi gostilnami najbolj obljudenem koncu so se letos cene malce znižale. Gre za trend, ki ga je v Italiji zaslediti že nekaj let in ni slabo, da se je preselil tudi na našo stran.

Med gostilnami je tudi nekaj slovenskih s stalnim bivališčem ob meji. Od lani sta novi Mama in Lepena.

1. (1.) Hiša Franko (Kobarid)

Največ, kar lahko dobite v naših krajih v kombinaciji kreativne in lokalne kuhinje, da o mehkem ležišču za utrujenega jedca niti ne govorimo. Izjemna vinska karta. Približno 70 evrov na osebo, brez tekočine.

2. (3.) La Subida (Krmin)

Z Michelinovo zvezdico pohvaljena slovenska gostilna ob sami meji v Brdih. Lokalna hrana in ekološka vina, sicer pa prestižen resort za tiste, ki še imajo kaj denarja. Obilna hrana za 70 evrov na osebo

3. (2.) Restavracija Pikol (Nova Gorica)

Najprestižnejša zgodba v naših krajih, ki predvsem morske prebivalce prodaja na kolišču nad ribnikom pri Novi Gorici. Korektna vinska karta penin in primorskih vin, lastna vina in težko dosegljive cene. Okoli 80 evrov za hrano.

4. (4.) Trattoria Majda (Gorica)

Gostilna, v kateri kuhajo in natakajo goriške lokalne zgodbe, od vrtnic do robespierra. Ob gostilni imajo tudi vinoteko. Hrana – 35 evrov na osebo.

5. (5.) Ristorante Rosenbar (Gorica)

Še ena slovenska zgodba, tokrat z neverjetnimi majhnimi ribjimi jedmi v velikih količinah in s skoraj izključno našimi vini v italijanski deželi. Okoli 30 evrov na osebo.

6. (7.) Gostilna Devetak (Sovodenj)

Ljubljenec italijanskih ocenjevalcev hrane. Gostilna, ki namesto vinske karte uporablja kar enciklopedijo lokalnih slovenskih in tujih vin. Hrana lokalna, že kar težka, z zametki izumov. Cena hrane 35 evrov.

7. (6.) Sale e Pepe (Srednje nad Čedadom)

Gostilnica v hribih naše Benečije nad Čedadom. Lokalna kuhinja, natančno izbrana vina in samosvoj slovenski jezik prijaznih domačinov. Hrano dobite za nekaj manj kot 30 evrov na osebo.

8. (-) Pristava Lepena (Lepena)

Kraji, ki so že nekaj časa klicali po normalni kuhi, so jo zdaj, vsaj spomladi in poleti, dobili. Novi kuharji, nove ideje: lokalna, pa tudi rahlo kreativna kuhinja in korektna vinska karta. 25 evrov na osebo.

9. (-) Restavracija in vinoteka Mama (Ajševica)

Nova goriška zgodba, ki se kani spopasti z močno konkurenco v okolici. Primorska, italijanska oziroma lokalna hrana brez prevelikega kompliciranja in močno vinoteko. Cene okoli 35 na osebo.

10. (6.) Restavracija Calypso (Nova Gorica)

Elitna, že malce utrujena igralniška restavracija v Perli. Predvsem ribe (tudi na kreativne načine), vinska karta uglednih tujih in domačih vin ter žganj, pa tudi vod. Cena brez pijače okoli 50 evrov.

Ne spreglejte