Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 7. 2012,
11.50

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 13. 7. 2012, 11.50

6 let, 8 mesecev

Top gostilne 2012 – okolica Ljubljane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Okolica glavnega mesta je imela gostilne, ki so bile narejene zanj, in kadar je imela Ljubljana denar, se je jedlo v okolici. Včasih samo ob nedeljah, ob boljših časih še ob sobotah ali petkih.

Zdi se, da je zdaj čas, ko se takšen profil gostiln ne odpira več prav pogosto. Je pa jasno, da v takšnih časih ljudje malicajo v lokalih, ki bolj kot na gostilne spominjajo na kmečke turizme. Trije takšni so tudi v našem letošnjem izboru (lanskega najdete tukaj).

1. (1.) Gostilna Skaručna (Skaručna)

Najbolj svojevrstna gostilna v naših krajih – res orjaška ponudba različnih lokalnih jedi. Ena oseba dobi vsaj štiri juhe in vsaj tri glavne mesne jedi. Je pa to drag špas in ob ekoloških vinih, ki jih ponujajo, se cene dvigajo v nebo. Brez pijače okoli 80 evrov na osebo.

2. (2.) Gostilna Čubr (Križ pri Komendi)

Kombinacija sodobne, tudi kreativne kuhinje in domače, bolj obilne tradicije na prijaznem trgu ob cerkvi. Namesto vinske karte imajo vinsko klet. Cene brez pijače so okoli 40 evrov.

3. (3.) Gostišče Pri Poku (Brezovica)

Ena osnovnih ustvarjalnih kuhinj v deželi. Če imajo dober dan, so neprekosljivi v pripravi svojih izumov. Vina ponujajo po občutku, brez pijače pa se oseba nahrani za približno 40 evrov.

4. (4.)Kmetija odprtih vrat na Kurenu (Kuren nad Vrhniko)

Verjetno najboljša kmetija odprtih vrat pri nas. Standarden meni lokalne hrane, izjemne mesnine in nekaj zelenjavnih posebnosti. Vina, ki ne presenečajo. Cene okoli 20 evrov na osebo.

5. (5.) Slavkov dom (Golo Brdo)

Kombinacija kmečke gostilne in nekakšnega kmečko-planinskega turizma se v zadnjih letih prebija vse višje. Hrana je sicer tipično slovenska, priprava pa navadno izjemna. Imajo celo skromno vinsko karto in cene nekaj pod 30 evrov na osebo.

6. (6.) Gostilna Kirn (Jezero)

Spodnji in njegov bratranec zgornji Kirn sta bila dolga leta prvi violini našega gostinstva. Zdaj sta odprta le še ob koncih tedna. Spodnji Kirn na Jezeru v svojo hrano vnaša nekoliko več kulinarične ustvarjalnosti in ima malce bogatejšo vinsko ponudbo. Cena korektnega kosila je do 30 evrov na osebo.

7. (8.) Gostilnica Kamrca (Mengeš)

V kontrolirano starinsko urejeni Kamrci francosko-italijanske specialitete kuhajo na slovenski način, vina pa izberejo kar gospodarji sami in zdi se, da je vse preveč odločilno, kakšne volje so tistega dne. Cene so okoli 50 evrov na osebo.

8. (10.) Gostilna Gorjanc (Brezovica)

Zdaj po malem že preurejena stara gostilna z dobro pripravljeno tradicionalno hrano s kančkom pridiha sodobnosti. Urejajo celo nekakšno klet, ob gostilni pa raste hotel. Zgolj provizorična vinska karta, za hrano pa pripravite okoli 25 evrov na osebo.

9. (8). Gostilna Kovač (Tomačevo)

Tradicionalna gostilna, kjer se je vedno dobro jedlo, čeprav se je razumelo, da imajo raje poslovni kot običajni svet. Vinska karta ponuja kar nekaj etiket, cene pa so okoli 30 evrov na osebo.

10. (-) Gostilna Legastja (Medvode)

Kombinacija kmečkega turizma in klasične gostilne s poudarkom na mesninah, postrvih in lastni slaščičarski dejavnosti. Poceni vina na kozarec in več kot znosne cene v območju 20 evrov na osebo.

Ne spreglejte